Cinc agents de la Policia Local de Puigcerdà no han acceptat la proposta de l'equip de govern per evitar el contenciós que afecta nou membres del cos des que un jutge els va reconèixer el dret a percebre 4.438 euros per endarreriments. D'aquests cinc, dos ja han tramitat el procés per celebrar el judici -un dels quals se celebrarà el mes de juliol- i els altres tres han presentat aquesta setmana davant els jutjats de Puigcerdà les actes de poder per tal que els seus advocats tramitin a Girona el contenciós administratiu.

La decisió d'aquests cinc agents comporta que en els propers mesos l'Ajuntament haurà de seure davant d'un jutge per debatre si tenen dret o no a cobrar aquests diners, que en total sumarien 22.190 euros. L'alta probabilitat que el jutge doni la raó als agents -tal com ho va fer un en el mandat anterior- va motivar l'actual equip de govern a presentar una oferta de pacte als nous treballadors. La proposta, oferta el mes de febrer d'aquest any, ha estat acceptada per quatre agents, dos dels quals ja han començat a cobrar les quantitats pactades. Els altres cinc, però, no veuen clara la maniobra de l'equip de govern i s'estimen més mirar de percebre tot el que el jutge ha determinat que els pertoca. Tot i això, els agents denunciants no descarten arribar a un acord amb l'Ajuntament abans de la celebració del judici i compten amb el fet que el contenciós es pot retirar en qualsevol moment.

Feines durant el conveni

El cas arrenca l'any 2008 i es produeix durant els deu mesos que va durar la negociació del conveni col·lectiu. El text del conveni va establir que els agents tenien dret a percebre amb caràcter retroactiu dels deu mesos pels conceptes de plus de caps de setmana, prolongació de la jornada i complements per torns. L'equip de govern anterior entenia que no tenien dret a cobrar perquè mentre es negociava s'aplicava el règim anterior.

El govern no descarta pactar

L'Ajuntament no descarta arribar encara a un acord amb els cinc agents denunciants. L'alcalde, Albert Piñeira, va remarcar ahir que "nosaltres hem fet més d'una reunió amb tots els agents per oferir-los el pacte. Alguns no hi van ser perquè eren a l'acadèmia de Policia, però vam demanar que se'ls trametés la proposta, que encara és damunt la taula". Piñeira va apuntar que més ja no hi pot fer, i que, en tot cas, és una decisió personal de cada agent acudir o no al contenciós administratiu. L'alcalde també va remarcar que els que sí que han acceptat l'acord ja han començat a cobrar els imports promesos per a aquest any. L'Ajuntament compta a favor amb el fet que cada denúncia la pot assumir un jutge diferent i que, per tant, no és garantit que tots coincideixin.