La pujada de tres punts de l'IVA dels carburants demà passat, que passarà del 18% al 21%, donarà l'estocada definitiva a l'històric diferencial de preus entre les estacions de l'Alta i la Baixa Cerdanya. Posar combustible a Puigcerdà ja no sortirà tan a compte per als veïns de tota la vall, especialment per als molts clients de l'Alta Cerdanya que tota la vida s'han desplaçat expressament a Puigcerdà per proveir-se de carburant perquè hi trobaven uns preus més barats.

La pujada del nou tipus de l´IVA fixarà el preu del litre de gasoil a Puigcerdà a l´entorn de l´1,50 euros, un preu tan sols cinc cèntims més econòmic que el litre que serveix aquesta setmana el taller mecànic de la Guingueta d´Ix i nou cèntims més barat que el litre a les estacions de Sallagosa, que ahir el servien a 1,59 cèntims. El preu del taller de la Guingueta, però, pujarà quan torni a omplir els tancs. Sí que mantindrà encara un diferencial molt favorable a la baixa Cerdanya el preu de la benzina sense plom però no afecta gaire el mercat perquè a l´estat francès pràcticament no hi ha ja vehicles que usin benzina.

L´històric diferencial a favor de les benzineres de la Baixa Cerdanya ha derivat en el fet que no n´hi hagi gaires a l´Alta Cerdanya. A l´estat francès, com a l´espanyol, les benzineres que ofereixen un preu més competitiu són les dels grans centres comercials, que usen els carburants com a reclam. Per trobar un preu més barat que a Puigcerdà un veí de l´Alta Cerdanya ha d´anar fins als grans centres comercials de Perpinyà.

Informació a fons a l'edició impresa