Bellver de Cerdanya acull des d'ahir la principal organització d'entitats mediambientals del Pirineu en la trobada anual de la Xarxa d'Educació Pirineus Vius. Una seixantena de tècnics vinguts de l'estat francès, de l'espanyol, de Catalunya, del País Basc i d'Andorra participen en debats l'objectiu del qual és impulsar projectes comuns transversals. El lideratge de l'organització l'exerceix la centenària entitat ornitològica francesa Lliga per a la protecció dels ocells.

És la primera vegada que la trobada anual se celebra a la banda catalana del sud, gràcies a la col·laboració de la Fundació World-Nature amb activitat permanent a la Cerdanya. Els seixanta tècnics es reuniran fins demà a les instal·lacions de la nova seu del Parc Natural del Cadí-Moixeró de Talló. En aquest edifici, que també té una residència per a estudiosos de la natura, s'hi allotjaran part dels congressistes. L'altre part ho farà a l'Hotel Cal Rei de Talló. L'alcalde de Bellver, Xavier Porta, va remarcar en l'acte inaugural la importància que l'equipament sigui utilitzat per les entitats mediambientals i el va oferir a la xarxa. Porta va remarcar el caràcter transfronterer que estrena la cita. En aquest mateix sentit, els responsables francesos de l'organització també van lloar que el fet fronterer sigui per fi un "motor" i no pas un "fre".

En nom de la Fundació World Nature l'expert ornitòleg Àngel Bonada va explicar ahir que entre els objectius més importants de la trobada hi ha el d'establir la nova fórmula d'organització i funcionament de la xarxa una vegada ha esdevingut transfronterera.

Bonada va argumentar que "ara hem de veure com s'estructura Pirineus Vius, perquè ara és una part de la Lliga de Protecció dels Ocells francesa i ara no té entitat pròpia a pesar que estigui agafant una gran dimensió". El membre de la fundació amfitriona va remarcar que amb tota probabilitat Pirineus Vius s'estructurarà com a ens independent mirant de coordinar-se amb totes les entitats mediambientals del Pirineu. Entre els projectes que es debatran hi ha el de crear un Museu del Pirineu que englobi tota la serralada. La trobada s'estructura en grups de treball i tallers que concreten projectes que durant l'any han anat analitzant en comissions. La reunió la paga la Comissió Europea.