Corrandes per exercitar la memòria

L'Escola Folk del Pirineu proposa un projecte que fomenti la utilització d'una tradició per potenciar el llenguatge

06.03.2013 | 08:04
Una jornada de corrandes populars a les Dotze hores de cançó improvisada de Berga
Una jornada de corrandes populars a les Dotze hores de cançó improvisada de Berga

Utilitzar les corrandes per entrenar la memòria i l'agilitat lingüística entre els infants. És la proposta que l'Escola Folk del Pirineu, amb seu a Arsèguel, ha traslladat als consells comarcals de la Cerdanya i l'Alt Urgell com a projecte educatiu que lliga la difusió de la cultura popular i l'exercitació personal a través de la pràctica de les tradicionals corrandes.

Es tracta de cançons populars breus molt esteses pel Pirineu que generalment s'improvisaven entre dos contrincants dialèctics durant la sobretaula. Encara avui és possible assistir a cantades de corrandes en algunes festes de caire tradicional.

Els responsables de l'Escola Folk han presentat la proposta tant als delegats d'Educació dels consells comarcals com als representants del departament d'Ensenyament al territori. El projecte s'ha batejat amb el nom de Corrandaescola i preveu tres etapes que van implicant progressivament l'alumnat de les dues comarques fins a unir-los en una trobada anual.

En la primera els professors de primària de les escoles cerdanes i urgellenques participarien en un curs de tres sessions a Arsèguel per conèixer les aplicacions pedagògiques de la cançó improvisada. Aquesta primera fase aniria a càrrec del dinamitzador cultural cerdà Pep Lizandra, que ha estudiat i divulgat la música i la dansa tradicional del Pirineu. En la segona fase, els professors traslladarien els coneixements adquirits als alumnes amb tallers específics a l'aula. La proposta, inèdita al Pirineu, permetria els docents treballar amb els alumnes l'agilitat mental, la memòria, el vocabulari, l'expressió oral i la vocalització, entre d'altres aspectes, segons han explicat els impulsors del projecte.
L'última fase consistiria en una trobada escolar de cançó improvisada que no tan sols permetria evidenciar els progressos fets pels alumnes, sinó que alhora possibilitaria la creació d'una nova trobada entre els joves de les dues comarques a l'entorn de la cultura tradicional. En nom de l'Escola Folk, Tito Peláez ha explicat que "hem trobat bona sintonia i predisposició per part de tothom" i, per tant, si no es pot posar en marxa al llarg del que queda d'aquest curs s'intentarà posar en marxa el que ve. Peláez s'ha mostrat esperançat que el projecte tiri endavant i que en el futur s'hi puguin anar sumant més comarques del Pirineu.

L'Escola Folk del Pirineu forma part de la família educativa de la Cerdanya i l'Alt Urgell des de fa més de cinc anys. Aquesta iniciativa permet a alumnes, professors i adults aprendre a tocar instruments gràcies a un equip de músics itinerants que van fent classes a les mateixes escoles o als centres cívics de les poblacions.

Enllaços recomanats: Premis cinema