Llívia tindrà una nova festa local que neix amb la intenció de perdurar i consolidar-se com un dels referents festius i culturals de la comarca, tant a nivell social com turístic. Es tracta d'una celebració, el dia 12 de maig, de l'aniversari del dret que va concedir l'any 1257 el rei Jaume I el Conqueridor a partir del qual els veïns del llavors castell de Llívia van poder habitar la part baixa del turó on s'assenta la fortificació, segons han explicat des del consistori.

L'equip de govern ha ideat la nova festa local a partir, precisament, de l'acte d'inauguració de les obres de restauració del castell, que es farà el mateix dia 12 per culminar quasi dues dècades de projectes i obres. L'Ajuntament ha anunciat que els participants a la festa recuperaran els vestits i els costums del segle XIII per escenificar tots junts la colonització de la falda del turó.

Així, aquesta primera edició de la festa inclourà un programa de visites guiades a les noves zones restaurades del castell, la inauguració oficial per part de les autoritats i l'escenificació de la donació reial de l'autorització a la població per habitar la plana per aprofitar les vies de comunicació i el conreu dels camps. A quarts de dues del migdia es farà un dinar popular que estarà amenitzat amb música tradicional del Pirineu. Els responsables del Patronat del Museu Municipal de Llívia han explicat que "el 12 de maig del 1257, el rei Jaume I el Conqueridor va donar permís per habitar la falda del castell i és per aquest motiu que s'ha escollit la data per inaugurar el complex arqueològic i l'adequació museogràfica del castell de Llívia.... d'aquesta manera es vol intentar que aquesta data esdevingui una festa popular anual que commemori el naixement de la vila que coneixem avui en dia".