El programa SomPirineu, que han impulsat els consells comarcals de la serralada i el departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat per ajudar els emprenedors a impulsar i reactivar l'economia local, ha despertat l'interès de més d'un centenar d'empresaris del territori.

Es tracta d'empresaris dels sectors vinculats específicament al Pirineu com ara els de turisme rural, l'ecoturisme, els serveis, el senderisme, l'artesania o producció agroalimentària. Tant els consells com l'Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i l'Aran consideren que aquesta empenta que l'administració donarà des d'ara fins al desembre a través del programa SomPirineu ajudarà a reactivar la marca turística i a dinamitzar l'economia local. El programa té per objectiu "enfortir" els sectors econòmics més "arrelats" al Pirineu i que en els últims anys han permès la creació de noves empreses, segons han explicat des del Consell Comarcal de la Cerdanya, que és l'ens encarregat de gestionar el programa. El calendari d'aquest programa preveu la celebració de cinc cursos sobre aspectes com ara l'organització empresarial, la base per a la viabilitat, la comunicació o la creació de productes arrelats al territori. Aquesta formació, d'entre deu i quinze hores de durada cada curs, es farà a Puigcerdà, la Seu, Tremp, Vielha, Sort i el Pont de Suert. Igualment, el programa preveu la celebració de deu seminaris d'una durada aproximada de quatre hores, per exemple, sobre la gestió dels tràmits burocràtics, la redefinició d'un negoci, les empreses petites, l'aliança amb altres companyies o l'elaboració de paquets multisectorials. Els seminaris es faran també a les capitals comarcals.

Assessorament personalitzat

A més dels cursos i els seminaris, SomPirineu preveu posar al servei d'aquests més de cent emprenedors que ja s'hi han apuntat un servei d'assessorament personalitzat. Això permetrà a molts emprenedors, que sovint no dominen tots els camps de l'acció empresarial, com ara la del finançament o la gestió interna, obtenir una ajuda a mida de la seva idea. Per a les empreses que ja s'han consolidat, l'ajut els pot servir per millorar la seva comunicació o obrir una etapa d'expansió internacional.