El Retaule de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell ha recuperat la música en directe durant les dues primeres funcions de l'edició d'enguany, tal com es feia als seus inicis, el 1957. Les representacions van començar diumenge, un dia més tard del previst a causa de la pluja de dissabte, i s'allargaran fins al proper dia 10.

Una de les principals novetats d'aquesta temporada és la recuperació del cant de la Sibil·la en directe, que en les funcions de diu-menge i dilluns va interpretar la soprano Laura de Castellet, durant l'escena del Mil·lenni. Es tracta del mateix cant recuperat des de fa tres anys la nit de Nadal. A més, en dues de les nou representacions hi ha participat el Cor de Cambra Caterva, que posa la música en directe a les escenes del Mil·lenni, la Consagració i l'Enterrament. El director del muntatge, Lluís Obiols, ha destacat la importància d'aquestes incorporacions "en el centenari del naixement d'Esteve Albert, l'autor d'El Retaule".

El Retaule de Sant Ermengol es va començar a representar l'any 1957 al claustre de la catedral de la Seu d'Urgell. Evoca de manera plàstica uns fragments de la vida de Sant Ermengol, bisbe d'Urgell a l'inici del segle XI, patró de la ciutat, sobre un text literari d'Esteve Albert. En un espectacle de música, llum i color es reviuen fets i personatges íntimament vinculats a la vida de Sant Ermengol i a la història de la Catalunya comtal. El Retaule consta de deu quadres o escenes i la música és una peça clau en aquest espectacle amb fragments de peces del Barroc i de cant gregorià, així com una interpretació cantada en directe per un dels actors, mentre que un narrador va donant pas als diferents quadres que s'escenifiquen.

D'altra banda, el Patronat del Retaule vol atansar-se més al conjunt de la població i per això, durant l'assaig general, explica el president del Patronat, Jesús Galindo, es va organitzar una jornada Instawalk en la qual instagramers de la ciutat van poder difondre amb les seves fotografies El Retaule a la xarxa.

Dissabte vinent, la Seu acollirà una jornada d'homenatge a la figura i l'obra d'Esteve Albert, amb la inauguració d'una exposició, la projecció d'un documental i la celebració d'una taula rodona amb actors que van participar a les primeres representacions. De moment, en les tres funcions celebrades aquesta edició, més de tres-centes persones ja han presenciat l'espectacle.