La Catedral de la Seu d'Urgell entrarà en una candidatura conjunta per a ser declarada Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Segons ha confirmat l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, es tracta d'una "candidatura conjunta transnacional" que inclou temples del segle XII d'Andorra, el castell de Foix a França i l'encapçala la Catedral de la Seu a Catalunya. Batalla ha manifestat que "hi ha el contingut treballat per tothom i la intenció de tothom, però la candidatura l'ha de presentar un estat". La catedral de Santa Maria d'Urgell és l'única catedral d'estil totalment romànic de Catalunya.

Batalla ha explicat que la candidatura que es presentarà per part dels tres estats, però que computarà per Andorra. En aquest sentit, l'alcalde, ha dit que "hi ha més possibilitats per Andorra que per Espanya o França, ja que aquests dos darrers ja tenen molt patrimoni computat".

La candidatura es presentarà sobre l'eix de la creació de l'estat andorrà i sobre els seus Pariatges. La signatura dels Pariatges es va fer el 1278 arran dels diferents atacs del comte de Foix al comtat i al bisbat d'Urgell amb la intenció d'expandir el seu poder cap al sud. Mitjançant aquest pacte, el bisbe deixa de ser senyor absolut de les valls andorranes per passar a ser cosenyor amb el comte de Foix.