L'Arxiu Comarcal de la Cerdanya acollirà demà a les vuit del vespre la presentació del llibre La vila nova de Puigcerdà, una guia històrica de la ciutat medieval de Puigcerdà editada per la Diputació de Girona conjuntament amb l'Obra Social la Caixa.

Aquest opuscle és el número 175 de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona, que al llarg dels anys ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines. La presentació anirà a càrrec d'Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà i diputat de la Diputació de Girona; Josep Barnola, sotsdirector de l'oficina principal de Puigcerdà Caixabanc; Erola Simon, directora de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya, i els autors del llibre.

El títol de l'obra, La vila nova de Puigcerdà, fa referència al conjunt format per nou barris apareguts durant el segle XIII fruit del creixement del Montcerdà, refundat el 1178. En aquest període, l'arribada de jueus, mendicants i comerciants obligà a expandir els límits de l'antiga muralla i a crear espais d'habitació i treball, que es van estendre fins a la zona de l'estany durant els segles XIV i XV.

La publicació que es presenta demà a l'Arxiu Comarcal, escrita, entre altres estudiosos, per Oriol Mercadal, arqueòleg, paleoantropòleg i director del Museu Cerdà, i Sebastià Bonsom, arxiver, historiador i director de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya fins a la seva mort, l'agost del 2008, fa una síntesi de la història medieval de Puigcerdà, un període en què es va anar construint el municipi tal com el coneixem avui. El llibre, a més, descriu les relacions entre cristians, jueus i frares, les ocupacions militars franceses, les guerres carlistes i el primer turisme.