El 10 de juliol del 1815, l'alcalde de l'antic poble de Guinguettes d'Ix va proposar al duc d'Angoulême, Louis-Antoine de France, a l'exili a Barcelona per la violència de la Revolució Francesa, de rebatejar la població amb el nom de Bourg-Angoulême. Modest i diplomàtic, el duc va declinar aquest honor i va suggerir al batlle d'anomenar el poble Bourg-Madame, a fi que tothom, vilatans i gent de pas, recordés per sempre el nom de la seva esposa estimada, Marie-Thérèse de France, Madame Royal, filla dels guillotinats Lluís XVI de França i Maria Antonieta d'Àustria.

El 10 de juliol del 2015, Bourg-Madame va recordar la petja que va deixar el duc d'Angoulême al poble, un esdeveniment històric succeït fa exactament 200 anys, que, a part de canviar el nom de la població, va donar la capitalitat del terme d'Ix al municipi de Bourg-Madame.

Els festejos van començar ahir a les deu del matí amb una visita guiada a les esglésies de Caldégas i d'Ix a càrrec de Jean-Louis Blanchon, mestre i historiador de la Cerdanya vinculat, entre altres institucions, amb la Universitat d'Estiu de Prada i l'Institut d'Estudis Ceretans.

Després de dinar, a les quatre de la tarda, la convidada d'honor del bicentenari, Ségolène Neuville, secretària d'estat per a les persones amb discapacitat i per a la lluita contra l'exclusió del ministeri francès d'Afers Socials, Salut i Drets de les dones, l'alcalde de Bourg-Madame, Jean-Jacques Fortuny, i el Consell Municipal del poble, van tallar la cinta inaugural de l'exposició Mil anys d'art a Bourg-Madame, que acull l'espai d'art Puigmartí aquest estiu.