Queixes de veïns i establiments de la Seu per la plaga de la xinxa del plataner

L'ajuntament no descarta fumigar si prolifera la població de l'insecte

11.08.2015 | 09:34
Queixes de veïns i establiments de la Seu per la plaga de la xinxa del plataner

Veïns, turistes i establiments ubicats al Passeig Joan Brudieu de la Seu d'Urgell s'han queixat per la plaga de la xinxa o tigre del plataner que ha proliferat en aquests arbres a causa de les altes temperatures d'aquest estiu. Des de principis del mes de juliol, i coincidint amb les diferents onades de calor, s'ha detectat l'insecte als plàtans ubicats al Passeig, que cauen sobre mobiliari urbà, terrasses, quioscs i gent que passeja o seus als bancs. Les xinxes, originàries de Canadà i Estats Units, no provoquen picades a les persones ni reaccions adverses, però són molt molestes. Des de l'ajuntament s'ha assegurat que si proliferen les xinxes o hi ha més queixes dels veïns es fumigaran els arbres.

Les xinxes adultes tenen una forma ovalada, més ample al centre de l'abdomen, d'entre 4,58 i 6,08 mm de llargada. Són de color terra, amb línies vermelles marronoses i fosques, d'intensitat i foscor variables. El cap és allargat, més llarg que ample i amb dues antenes llargues.

Un dels responsables del servei de parcs i jardins de la Seu, Bernat Pubill, ha explicat que l'anomenat tigre del plàtan és un insecte que viu en simbiosi amb l'arbre i ja fa uns anys que aquesta plaga es troba en els plàtans de tot Catalunya. Pubill ha dit que "la solució passa per una fumigació amb insecticida si és que cal, depenen de la població de l'insecte que es detecti". En aquest sentit ha afirmat que "es controla la plaga dos cops per setmana i encara no s'ha fet, ja que la baixada de les temperatures ha regulat la presència de l'insecte".

Tot i que la presència de la xinxa del plàtan ha reduït els darrers dies des dels establiments que tenen terrassa al passeig se segueix demanant una solució per la molèstia que ocasiona aels seus clients. Un dels cambrers del Quiosc del Passeig, Víctor Seguí, ha explicat que els clients se'ls han queixat a vegades i mentre s'està treballant cauen i són molestos. Seguí ha senyalat que "no piquen ni res, però ens molesten a nosaltres i a la comoditat dels nostres clients". Des del Quiosc han confirmat que es va traslladar una queixa a l'ajuntament i que un tècnic els ha visitat, però encara no els han donat cap solució.

Una de les clientes del Quiosc, Anna, ha explicat que asseguts en un banc del Passeig els han caigut molts insectes a sobre que no feien res, però eren molestos. Un veí de la Seu, Víctor Torrents, ha assegurat que "hi ha molts d'aquests insectes que piquen a la gent, s'hauria d'ensulfatar tal com s'ha fet a Barcelona".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema