La Generalitat ja té redactat el projecte d'eixamplament de la carretera i construcció d'un nou túnel a la C-14 al seu pas per Tres Ponts i l'ampliació del d'Organyà. L'anunci el va fer públic ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i va confirmar el compromís de pressupostar l'obra l'any que ve, per a la qual preveu una durada de tres anys.

El projecte abasta una longitud de 3,3 quilòmetres, des de la sortida del nucli d'Organyà fins a l'inici del tram del terme municipal de Fígols i Alinyà, que ja es va eixamplar fa uns anys. En aquest àmbit, la carretera registra un trànsit de 6.300 vehicles diaris de mitjana, el 14 % dels quals són vehicles pesants.

L'actuació consisteix en l'eixamplament de la carretera actual, ara de 7 metres i vorals d'amplada variable fins a 1 metre, fins a assolir una secció de dos carrils de 3,5 metres d'amplada i vorals d'1,5 metres, amb una inversió total estimada de 38 milions.

Per aconseguir l'amplada necessària en aquest tram, que passa pel costat del riu Segre i un terreny accidentat, l'obra requereix la construcció de diverses estructures en voladís, i d'un tram separat del traçat actual de la C-14, corresponent al nou túnel que travessarà el congost.

El nou túnel de Tres Ponts tindrà una longitud d'1,3 quilòmetres i tindrà dues galeries d'evacuació de 370 i 300 metres de longitud, respectivament. D'altra banda, s'eixamplarà un túnel d'Organyà existent dels 6,6 metres d'amplada que té actualment als 12,6 metres previstos.