Els carrers porticats del centre històric d'Organyà van omplir-se de gom a gom aquest cap de setmana d'escriptors, editors, llibreters i lectors. La vila ha acollit el 4, el 5 i el 6 de setembre la dinovena edició de la Fira del Llibre del Pirineu.

La trobada d'enguany, que va incloure una trentena de presentacions de d'obres i l'entrega dels premis literaris Homilies d'Organyà, ha estat una de les que ha aconseguit aplegar més visitants. Segons el tècnic del Consell Comarcal que organitza els actes, Isidre Domenjó, l'assistència a les diverses activitats de la fira ha augmentat "notablement" aquest any respecte de les edicions anteriors. "A les presentacions literàries, hi solia haver una trentena de persones. Enguany no n'hi havia menys de seixanta", va explicar. Més enllà de l'increment en el nombre de visitants, Domenjó va destacar que la fira ja està plenament consolidada com a punt de trobada dels lectors interessats en la literatura pirenaica amb els escriptors de la zona.

La festa va començar dissabte al matí amb un esmorzar literari en què va participar l'escriptor pallarès Pep Coll. Al dos quarts de nou del vespre, al carrer del Sol, el novel·lista va llegir l'homilia laica, una mena de sermó de temàtica lliure que en altres anys han pronunciat Maria Barbal, Najat El Hachmi o Care Santos, entre d'altres. Després de l'homilia laica, a l'església de Santa Maria s'hi va llegir l'homilia religiosa, que el bisbat d'Urgell va encarregar enguany al físic i poeta David Jou.

L'acte religiós va ser el preludi de l'entrega dels Premis Literaris Homilies d'Organyà 2015, que té sis categories -narrativa, poesia, periodisme, autors joves, relats curts i relats viscuts. La guanyadora del guardó estrella del certamen, el Premi Pirineu de narració literària, va ser enguany Eva Comas, que va presentar-hi un text titulat La serp de foc. El premi té una dotació de 1.200 euros.

Durant el cap de setmana, el carrer del Sol va ser l'escenari de l'obra Els abominables crims d'Organyà, un relat policíac escrit per Albert Villaró i dirigit per Pere Tomàs. Els visitants van poder participar en la resolució del cas plantejat per Villaró assenyalant els sospitosos a través d'un grup de WhatsApp.