La Cerdanya té una caiguda de la xifra de nous nens escolaritzats

15.09.2015 | 00:00
Alumnes de l´escola de Montellà

La Cerdanya va iniciar ahir un curs que tindrà 20 nens menys de P3, passa dels 144 de l'any passat als 124. Es tracta d'una xifra petita però que evidencia la tendència a la baixa dels últims tres cursos de la població estudiantil a la vall, segons van remarcar ahir des del mateix departament.
Tant és així que en els últims tres anys la gràfica d'edats sobre la població d'alumnes a la Cerdanya ha adoptat la forma de piràmide invertida, amb classes del cicle superior amb mitjanes de 20 alumnes i classes del cicle inicial amb mitjanes de 15 nens.
El curs es va encetar amb 1.390 alumnes dels cicles infantil i de primària, de P3 fins a sisè, i 800 en el de secundària comptant l'institut Pere Borrell i la Vedruna. El gruix fort de secundària s'alimenta encara dels anys de boom d'immigració i natalitat, de manera que en els pròxims cursos es podria remarcar la baixada de la població estudiantil.
De fet, a la vall hi ha ara 200 alumnes a les llars d'infants amb nens d'entre zero i tres anys, la qual cosa podria apuntar a una xifra d'uns 130 alumnes nous de P3 per al pròxim curs. No obstant això, la previsió del departament és que, per un altre costat, en els pròxims anys augmenti el nombre d'infants arran d'un nou boom de natalitat. La plantilla de professors a la Cerdanya es manté en 200 professionals.
La novetat pel que fa als continguts l'aporta aquest any l'escola de Montellà, que ha importat al Pirineu el sistema d'Escola Activa Lliure. El centre va explicar ahir als 24 alumnes del centre, vuit menys que l'any passat, la nova dinàmica. Aquesta fórmula elimina les aules per proposar una organització per ambients d'aprenentatge, que trien cada dia els mateixos alumnes.
Els professors els guien en aquestes activitats perquè, a més de jugar i crear, aprenguin els continguts que marca el currículum. Alp desenvolupa un projecte global sobre el riu Segre i Llums del Nord, a Puigcerdà, un sobre la Natura. Aquest serà el primer any en què Llums del Nord ofereix tots els cursos des de P3 fins a sisè. Tots en mòduls prefabricats a l'espera de l'edifici nou.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema