Els veïns de Cortàs i Éller no se'n saben avenir. L'accés als seus pobles des de la N-260 per la carretera de nou quilòmetres que supera la vall del riu Duran pel vessant occidental ja és tota una altra cosa. Les inclemències meteorològiques i el desgast havien convertit el vial en una pista forestal, amb sots, caients i, a l'hivern, plaques de gel. Des d'aquest mes, en canvi, és una carretera nova asfaltada i uniforme que converteix un trajecte dificultós i tortuós en un passeig.

Després de quasi una dècada de reivindicacions, l'Ajuntament de Bellver i el Govern han completat un projecte de remodelació que està cridat a reimpulsar el potencial turístic i social dels dos pobles, on viuen durant tot l'any poques desenes de veïns.

"Era tercermundista"

Un d'aquestes veïns, Joaquim Sacristà de cal Tallaferro, es felicitava ahir de la nova carretera: "estem contents perquè feia molts anys i panys que teníem problemes, fins i tot en una ocasió vam haver de recórrer al síndic de greuges perquè ens l'arreglessin... que finalment van fer malament". Sacristà va agrair que "sembla que al final l'alcalde se n'ha cuidat bastant i s'ha fet la carretera. Ja era hora". La família de cal Tallaferro espera que aquest hivern ja sigui molt més segur accedir al poble i ha apuntat, però, que "potser falta alguna tanca en algun revolt que ens han dit que acabaran de posar". Aquests veïns d'Éller van remarcar que, "tal com estava la carretera era tercermundista, era perillós i a l'hivern no s'hi podia passar... i tal com la van arreglar en l'última ocasió encara va ser pitjor perquè van sortir uns forats més grans dels que hi havia anteriorment, però vaja, ara esperem que ja tot s'hagi acabat". Joaquim Sacristà creu que amb el nou accés, i cimentació que s'ha iniciat als carrers del poble, Éller podrà aspirar a un nou impuls econòmic. En aquest sentit, els catorze veïns que hi viuen estan esperançats en la possible arribada de dues noves famílies amb fills que, juntament amb l'activitat de l'hostal, doni nous aires a la vida quotidiana.