La Cerdanya se suma al cultiu de la poma pirinenca

El departament d'Agricultura incentiva la producció de la fruita autòctona per aprofitar una meteorologia que li és favorable

04.10.2015 | 00:00
Recol·lectors en una de les noves plantacions de pomeres del Pirineu
Recol·lectors en una de les noves plantacions de pomeres del Pirineu

La Cerdanya se suma cada any més al cultiu de la poma de muntanya com a nou producte agroalimentari de qualitat i autòcton. Així queda palès en les estadístiques del departament d'Agricultura, que constaten que des del 2009 s'han plantant fins a 66 hectàrees de poma al Pirineu. Això permetrà aquest any oferir al mercat una producció de 720 tones d'una poma amb valor afegit.
A la Cerdanya són diversos els ramaders o nous empresaris que han optat per aquest cultiu empesos per l'aposta del mateix departament, que el fomenta com a industria biològica idònia per la meteorologia i l'orografia de les valls. Així,durant els últims anys, s'han obert, per exemple, 1,5 i 0,5 hectàrees a Nèfol i Mosoll, a part d'altres plantacions a Prullans i Lles, segons les dades facilitades pel mateix departament. També s'han conreat més de cinc hectàrees de pomeres en plantacions d'Arfa i Alàs, a l'Alt Urgell. Aquestes produccions han estat possibles per l'experimentació que es va iniciar l'any 2009 a l'Alta Ribagorça.
L'investigador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries Ignasi Iglesias ha explicat que les varietats que es planten a muntanya són les mateixes que a la plana, pomes com ara la Gala, la Golden o la Fuji. No obstant això, en el cultiu ecològic també s'han introduït varietats que són més resistents com ara la Renoir i l'Story, segons ha apuntat Iglesias.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema