La Cerdanya se suma cada any més al cultiu de la poma de muntanya com a nou producte agroalimentari de qualitat i autòcton. Així queda palès en les estadístiques del departament d'Agricultura, que constaten que des del 2009 s'han plantant fins a 66 hectàrees de poma al Pirineu. Això permetrà aquest any oferir al mercat una producció de 720 tones d'una poma amb valor afegit.

A la Cerdanya són diversos els ramaders o nous empresaris que han optat per aquest cultiu empesos per l'aposta del mateix departament, que el fomenta com a industria biològica idònia per la meteorologia i l'orografia de les valls. Així,durant els últims anys, s'han obert, per exemple, 1,5 i 0,5 hectàrees a Nèfol i Mosoll, a part d'altres plantacions a Prullans i Lles, segons les dades facilitades pel mateix departament. També s'han conreat més de cinc hectàrees de pomeres en plantacions d'Arfa i Alàs, a l'Alt Urgell. Aquestes produccions han estat possibles per l'experimentació que es va iniciar l'any 2009 a l'Alta Ribagorça.

L'investigador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries Ignasi Iglesias ha explicat que les varietats que es planten a muntanya són les mateixes que a la plana, pomes com ara la Gala, la Golden o la Fuji. No obstant això, en el cultiu ecològic també s'han introduït varietats que són més resistents com ara la Renoir i l'Story, segons ha apuntat Iglesias.