La colla gegantera està rebent una allau de crítiques dels sectors nacionalistes de Puigcerdà per haver participat en la formació d'una bandera espanyola i haver interpretat l'himne d'Espanya durant la seva presència a Madrid, mentre que a la capital ceretana es negaven a ser acompanyats pels Segadors sota l'argument que es volien mantenir apolítics.

El debat ha anat pujant de to a mesura que han anat passat les hores des que diumenge van tenir lloc els fets polèmics a Madrid, fins al punt que la delegació local de l'Assemblea Nacional (ANC) ha iniciat una campanya perquè la colla no representi més la capital cerdana. Els dos grups de l'oposició a l'Ajuntament, ERC i Reagrupament, s'han afegit a la crítica i han demanat a l'alcalde que retiri la representativitat de la vila, la subvenció i el local que tenen cedit a la colla de geganters. La polèmica ha tingut una gran presència a les xarxes socials.

Excomponents dels geganters han explicat que gran part del malestar ha vingut generat pel fet que des de les primeres reunions constitutives els impulsors de la colla van remarcar que havia de ser apolítica. Amb aquest argument, els grallers no tocaven, per exemple, ni els Segadors ni l'himne del Barça, segons han explicat exmembres del grup. Aquesta voluntat de mantenir-se al marge de qualsevol ideologia política fins i tot va empènyer la colla a demanar a les comparses convidades en l'última edició de la Fira del Món Geganter que no mostressin banderes. En aquest sentit, a una de les colles se li va demanar que retirés una estelada d'un gegant. Ara, la interpretació de l'himne espanyol en un vídeo que ha corregut per les xarxes socials -on la colla posa amb una de Madrid formant la bandera espanyola amb samarretes grogues i vermelles- s'ha vist a Puigcerdà com una contradicció respecte a la suposada condició d'apolítics.