La direcció de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, depenent de la conselleria de Justícia, ha concedit un tercer grau restringit a l'exconseller de Governació i exalcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Ausàs, condemnat a quatre anys de presó per contraban de tabac. El tercer grau li permet sortir els caps de setmana de la presó, tot i que hi haurà de continuar vivint entre setmana.

La decisió penitenciària es produeix només tres mesos després que Ausàs ingressés a presó per començar a complir la seva pena de quatre anys. El cap de setmana passat, el del 3 i 4 d'octubre, ja va ser el primer que l'exconseller va poder estar fora del centre penitenciari de Ponent, on està ingressat. Una llibertat que podrà continuar tenint durant els propers caps de setmana. La fiscalia de Lleida ja ha anunciat la intenció de presentar un recurs contra el tercer grau.

L'Audiència de Lleida va condemnar Ausàs pel delicte de contraban de tabac i pertinença a grup criminal organitzat. La sentència considerava provat que es dedicava al contraban des de l'estiu del 2010, mentre era conseller de Governació. Dels altres 12 acusats, 7 també van ser condemnats pels mateixos delictes a entre 3 i 5 anys de presó. Ausàs tenia un paper determinant en l'organització.