L'aeroport de la Seu d'Urgell ha acollit aquest dijous les primeres proves de l'avió teledirigit Flyox que la companyia Singular Aircraft té previst començar a comercialitzar durant el 2016. Es tracta d'un dron de 3.800 quilos de pes i una acció de radi d'uns 110 quilòmetres. L'aparell està pensat pel transport de mercaderies en zones remotes, feines agrícoles com les fumigacions o la vigilància en zones de conflicte o incendis forestals. L'avió tindrà un cost d'operació baix que rondarà sobre els 220 euros l'hora. Aquest dron, tot i la seva grandària, és de fàcil trasllat i a l'aeroport de la Seu ha arribat amb camió. Amb 4 hores s'ha muntat i han començat les proves i la formació de nous pilots.

L'inconvenient d'aquest aparell és que a l'estat espanyol no se'ls ha autoritzat a volar i les proves que es fan a la Seu d'Urgell solament són de circulació per la pista de vol. Miquel Colom, conseller delegat de Singular Aircraft ha explicat que a altres països sí que han pogut volar i pisos d'Àfrica o Sud Amèrica s'han mostrat interessats per aquest aparell.

Aquest dron és l'únic capaç d'enlairar-se i aterrar en qualsevol superfície. És el dron civil més gran, versàtil i econòmic del mercat, ha dit Colom. Un dels grans avantatges d'aquest avió és que el pilot no es posa en risc ja que dirigeix l'avió des de terra. Amb una furgoneta hi ha tots els comandaments per dirigir el dron.

Tota la producció d'aquest aparell s'ha fet a una planta de producció de Cornellà de Llobregat. El desplaçament fins a l'aeroport de la Seu d'Urgell per provar-lo respon a les facilitats que l'empresa ha rebut per part d'Aeroports de la Generalitat. Els dos mesos de proves que ara han començat a l'aeroport d´Andorra-La Seu d'Urgell serviran a l'empresa per implementar les millores necessàries i iniciar la fase de producció.

Les característiques tècniques de l'aparell són; 14 metres de llarg, 11,5 metres de longitud, 3,60 metres d'alçada, 3.800 quilos de pes i una capacitat de càrrega de 2.050 quilos. La superfície d'operació d'aquest aparell és tant aigua com terra.