La Cerdanya vol esdevenir un planter de nous cineastes. A l´ombra del Festival Internacional de Cinema que es fa a Puigcerdà anualment, que ja suma sis edicions, els organitzadors i els ajuntaments de la vall porten a terme tallers en què nens i adults aprenen a pensar, organitzar i rodar pel·lícules.

Recentment, cinc joves de Bellver han pres part en l´últim dels tallers, que aviat es traduirà amb una nova creació visible a YouTube. La iniciativa persegueix com a objectius, d´una banda, propiciar que tant els pobles com els espais naturals de la Cerdanya esdevinguin un plató habitual per a les productores i, de l´altra, que els joves cerdans tinguin accés a un nou canal de formació.

El regidor de Joventut i Cultura de Bellver, Pau Recha, ha explicat que «és una experiència molt positiva, tothom n´ha sortit molt content, en cap moment ningú no ha perdut l´interès». Durant els tres dies de treball, closos amb el muntatge del film, els participants han après i posat en pràctica amb el director César Candilejo les diferents fases del procés de creació d´una pel·lícula, des de la pluja d´idees, el seu perfeccionament, l´escriptura del guió, la realització del guió tècnic, el repartiment de la feina amb la designació dels càrrecs tant com a actors com a tècnics darrere la càmera, i el rodatge. En la fase de muntatge, els futurs cineastes també aprenen els processos de postproducció. Vist el resultat del taller, el regidor de Bellver ha explicat amb tota probabilitat en tornarà a convocar un altre a la primavera amb la intenció de consolidar dues convocatòries anuals.

Recha ha apuntat que «el que volem és donar sortida als joves, donar-los eines i ensenyar-los noves coses que, si els ajuden a trobar el seu camí, quedo encantadíssim». El taller de Bellver, com els que s´han anat convocant en els últims quatre anys a Puigcerdà amb uns 80 participants, compta amb l´estructura de l´entitat Cerdanya Film Comission.

Vincular la vall al sector

El vicepresident de l´entitat, Jordi Forcada, ha explicat en aquestes primeres edicions ja hi han passat una vuitantena de persones, tant joves com adults perquè s´han convocat amb l´ajuda de la fundació Adis. Forcada ha explicat que «nosaltres promocionem el cinema a la Cerdanya des de tots els àmbits perquè el nostre repte és fer visible la comarca en el sector audiovisual per atreure rodatges i divulgar el cinema com a eina social».

En aquesta línia, la Cerdanya Film Comission organitza no tan sols el Festival de Cinema sinó que també els tallers i accions solidàries a través del setè art. Forcada ha explicat que la majoria de rodatges a Catalunya es concentren a l´entorn de Barcelona per la proximitat dels equips i ha remarcat que, precisament per lluitar contra això, «el que intentem és fer veure el que la comarca pot oferir al sector audiovisual i si tenim professionals formats aquí que poden participar en aquestes produccions, millor».