Un grup d'empreses del sector de la fusta per a l'elaboració de biomassa ha creat amb l'aval de la Generalitat el Clúster de la Biomassa de Catalunya, l'objectiu del qual és "reforçar la competitivitat dels seus membres, establir mecanismes de dinamització del sector de la biomassa i defensar els interessos del sector", segons han explicat des del Govern. El president del nou òrgan, Joan Anton Fornieles, ha reconegut el paper pioner que ha tingut en els últims anys la Cerdanya en la implantació d'aquesta fórmula energètica i ha convidat empreses i institucions de la vall a sumar-se al clúster.

El Clúster de la Biomassa de Catalunya s'ha creat amb la implicació inicial de 35 empreses i entitats majoritàriament de la demarcació de Barcelona. També hi és representada la Generalitat a través d'organismes com l'Institut Català de l'Energia o el Centre Tecnològic Forestal.

Joan Anton Fornieles ha explicat que entre els principals reptes que s'ha proposat el nou organisme hi ha "fer créixer el sector, planificar una estructura per dinamitzar-lo i convertir-nos en l'interlocutor amb l'administració des del sector privat". Fornieles ha explicat que el clúster ara vol créixer amb més empreses i representants del món acadèmic. En aquest sentit, ha considerat que "la Cerdanya és una comarca que ha apostat per aquest tipus d'instal·lacions" i que per tant "seria excel·lent tenir relacions amb entitats o el mateix Consell Comarcal de la Cerdanya" per promoure encara més la biomassa. La direcció general de Medi Natural va prendre la comarca com una de les referències per dissenyar, l'any passat, el nou Pla de Gestió Forestal de Catalunya. A la Cerdanya l'ús d'aquesta energia provinent dels boscos propis ja escalfa equipaments públics, per exemple, a Bellver, Ger, Martinet, Alp i Puigcerdà, així com edificis privats i hotels.