França ha extremat la vigilància a les fronteres arran dels atemptats de París i agents duaners estan desplegats a l'accés de la Cerdanya identificant cadascuna de les persones que volen entrar a territori francès. Això va provocar ahir cues de fins a mitja hora per recórrer la carretera que va de la plaça Europa de Puigcerdà al nucli de la Guingueta d'Ix (Bourg-Madame, segons el topònim francès), un tram que no fa més de mig quilòmetre. A la Cerdanya francesa només es parlava sobre aquesta qüestió amb molta indignació per la brutalitat dels terroristes.

Al llarg del dia es va extremar la vigilància en el punt fronterer. Al migdia hi havia tres agents duaners. A la tarda, n'hi havia cinc i algunes estones feien acte de presència dos agents de la gendarmeria armats amb rifles. No era l'únic punt de la Cerdanya francesa on es feia el control d'identificació, ja que n'hi havia un altre a la Tor de Querol.

Els agents demanaven el document d'identitat a totes les persones que anaven en cotxe i es desplaçaven a peu. Sovint, fins i tot miraven els maleters d'alguns vehicles. Si algú no portava el document d'identitat o el tenia caducat, havia de fer mitja volta. I els agents eren exhaustius perquè es podia veure de tant en tant com alguns vehicles havien de recular. Aquesta setmana, abans dels atemptats, hi havia controls d'identificació a la frontera per la cimera del canvi climàtic que s'ha de celebrar a París, però en cap cas duraven tot el dia i no eren tan rigorosos. Els agents que hi havia a l'entrada de la Guingueta d'Ix afirmaven ahir a aquest diari que els controls ara es fan les 24 hores del dia fins que no hi hagi noves ordres.