Hi ha un cordó sanitari invisible que cada dia abasta de serveis mèdics la Cerdanya. Un cordó format per desenes de metges de la Fundació Althaia que diàriament es desplacen de la capital del Bages a l’hospital de Puigcerdà i de pacients que utilitzen els serveis especialitzats de Manresa perquè n’és l’hospital de referència. L’històric hermetisme d’una Cerdanya aïllada per la paret del Cadí s’ha anat substituint per una cada vegada més gran col·laboració entre els hospitals de Puigcerdà i Manresa. Aquesta relació s’ha fet ara més estreta amb el nou transfronterer.

L’hospital de Cerdanya és de categoria u, el de Manresa de categoria dos, i els grans de Barcelona de nivell tres, seguint una jerarquització assistencial que comporta que els serveis que no pot prestar un, els ofereix el de grau superior de referència. Això no vol dir, però, que els pacients hagin de desplaçar-se per fer les visites. A fi efecte de facilitar l’atenció als 18.000 pacients potencials de la Cerdanya, la Fundació Althaia, que els comptabilitza com a pacients propis, envia cada dia equips de metges especialitzats al Pla de Rigolisa per atendre’ls. Així, amb l’obertura del túnel del Cadí i la posterior vinculació de la Cerdanya amb la Catalunya Central, els serveis sanitaris han pogut gaudir d’una comunicació cada vegada més ràpida amb la capital del Bages. D’aquesta manera, Althaia és la responsable d’oferir els serveis especialitzats en Hematologia, Urologia, Nefrologia, Oncologia, Diàlisi i Endocrinologia i ajuda en els de Salut Mental, Oftalmologia i el cribratge pel càncer de mama. Per la seva part, Puigcerdà ofereix com a pròpies les disciplines troncals Medicina Interna, Cirurgia General, Traumatologia, Ortopèdia, Obstetrícia i Ginecologia, Pediatria, Urgències, Salut Mental i Anestesiologia.

Pirinencs operats al Bages

Amb l’obertura del nou hospital puigcerdanenc, s’hi ha afegit l’atenció referent a oncologia, oftalmologia i urologia. L’acord entre els dos hospitals permet realitzar a Puigcerdà les visites i la majoria d’intervencions quirúrgiques i deriva a Manresa les que requereixen un equipament especial que no té Puigcerdà o que requereix una posterior Atenció de Cures Intensives (UCI). Tant és així que durant el 2014, 157 cerdans es van operar a Manresa. Aquesta relació sanitària cada vegada més estreta entre Manresa i Puigcerdà comporta un trànsit de bates blanques constant pel túnel del Cadí: tres dies la setmana l’equip de diàlisi, format per un mínim de quatre professionals, puja a Puigcerdà; diàriament també hi viatja el servei de salut mental i altres de més especialitzats com els d’oncologia, oftalmologia i urologia ho fan una vegada la setmana i els d’endocrinologia i hematologia cada quinze dies. El servei que viatja a Puigcerdà no tan sols ofereix la visita sinó també la intervenció quirúrgica a les instal·lacions de Puigcerdà. La renovació d’aquesta relació ha comportat també que algunes operacions que abans es feien a Puigcerdà ara s’ofereixen a Manresa, com ara alguna cirurgia urològica. En l’últim any i mig s’han fet a Manresa tres d’aquestes operacions a veïns de Cerdanya.

«Analitzem com millorar»

La relació sanitària entre Manresa i Puigcerdà està en constant evolució per millorar-la i ampliar-la. El director assistencial d’Althaia, el doctor Ignasi Carrasco, ha explicat que «la cirurgia general i la traumatologia la fan l’hospital de Puig-cerdà, tret d’allò que requereix una UCI per un risc quirúrgic elevat o bé perquè hi ha alguna instrucció del Servei Català de la Salut com ara un tumor de pàncrees, que no es pot operar a la Cerdanya ni tampoc a Manresa». Aquest sistema possibilita concentrar als hospitals les diferents especialitats de manera que els seus professionals ofereixen més garanties d’èxit per l’experiència que acumulen. Carrasco ha remarcat que el criteri per ubicar els serveis mèdics es determina sempre en base a la seguretat per al pacient: «és un criteri consensuat amb el Servei Català de la Salut i els dos hospitals per posar sempre la seguretat del pacient en primer lloc». Carrasco creu que, de cara al futur, «estem oberts a anar incorporant altres especialitats descentralitzades; fem reunions periòdicament per parlar-ne i plantejar coses noves; nosaltres treballem per això, és la nostra missió».

El director assistencial d’Althaia ha emfatitzat l’orgull que suposa per a la fundació bagenca participar en la constitució del primer hospital transfronterer europeu: «sempre podrem dir que nosaltres hi vam ser». Dia a dia superant les distàncies i la realitat distant entre Puigcerdà i Manresa.