El paladar tampoc no coneix fronteres. Els productes autòctons d´un territori són els mateixos més enllà de les línies estatals i les seves creacions culinàries tampoc no entenen d´idiomes. Per això l´Ajuntament de la Guingueta d´Ix -que comparteix trama urbana amb Puigcerdà- s´ha proposat arribar al turisme dels dos costats de la línia a través de la gastronomia i els fogons, que, com tot el que es projecta ara a la Cerdanya, també volen ser transfronterers.

El Saló Gourmand de Nadal se celebrarà dissabte que ve, 19 de desembre, al pavelló esportiu de la Guingueta amb la presència de cinc dels millors xefs de l´Alta Cerdanya i el Conflent: Fabian Armisen, de la Guingueta, Benjamin Bakir, de Prada, Julien Blaya, de Vilafranca del Conflent, Jean-Luc Planes, de Sallagosa, i François Will, de Font-romeu. A la fira gastronòmica s´hi podran trobar productors i elaboradors agroalimentaris així com tallers i sessions de degustació de menjars nadalencs com ara formatges, torró, foie, confitures, gambes i altres productes que formen els àpats nadalencs. La cita s´iniciarà a les dues del migdia i a partir de dos quarts de vuit del vespre es complementarà la fira amb un concert de jazz a càrrec de Santandrea Jazz Band. Fonts de l´Ajuntament de la Guingueta han explicat que per tal d´acostar-se més a la gent, el Saló Gourmand també proposarà un concurs de receptes que incloguin naps de la Cerdanya, que és obert als aficionats a la cuina de tota la vall. La tècnica de Turisme de l´Ajuntament, Marie-Françoise Harran, ha explicat que «s´hi pot inscriure qui vulgui, tan sols cal que ho faci aquí a l´Ajuntament i aporti una recepta que inclogui naps de la Cerdanya; el dia de la fira, els cinc xefs formaran un jurat que triarà els plats més bons i, per tant, els guanyadors». Harran ha remarcat que el disseny de la fira s´ha fet a partir de criteris molt selectius de qualitat, de manera que, pel que fa tant als productors com als cuiners, els participants oferiran creacions i menjars de gran qualitat.