El conseller de Territori, Santi Vila, va presidir ahir la primera reunió de la comissió de seguiment del Pla director urbanístic (PDU) del domini esquiable la Molina-Masella, que es va celebrar ahir a l'estació de la Molina. Aquest nou instrument abastarà els municipis d'Alp, Das i Urús, a la Cerdanya; Bagà i Castellar de N'Hug, al Berguedà; i Toses, al Ripollès, i la previsió és que es pugui aprovar inicialment al llarg del primer trimestre de l'any vinent.

El fet de poder disposar d'un instrument supramunicipal permetrà actuar amb una visió global de tot el territori comprès en el domini esquiable. Fins ara, cada nova inversió o millora comportava l'inici d'un nou expedient adaptat al planejament de cada municipi, amb la parcialitat i els temps de tramitació que això comporta. També calia un estudi d'impacte ambiental de cada projecte, cosa que no permetia una valoració ambiental estratègica conjunta de totes les actuacions.

Un cop aprovat el PDU, aquest ja preveurà totes les inversions a fer en el seu horitzó temporal, planificades tenint en compte la globalitat del domini esquiable i acompanyades dels seus projectes. Per tant, només caldrà la preceptiva llicència municipal per fer-les.

L'objectiu del departament és tractar la Molina i Masella com a domini esquiable únic, facilitar-ne el desenvolupament integral i impulsar el seu caràcter de motor econòmic i turístic. Igualment, es persegueix la desestacionalització en l'ús de les instal·lacions, ordenant els peus de pista amb usos turístics, culturals i recreatius que ajudin a diversificar l'oferta.