La Seu ha recuperat una de les seves joies artístiques més preuades: el retaule renaixentista de la Pietat del s. XVI, el més important del seu estil de tota la diòcesi. El retaule estava en molt mal estat, raó per la qual ha estat objecte d'un projecte de recuperació per part del Centre de Restauració de Béns Mobles (CRBMC). Els tècnics del centre van enllestir ahir la reinstal·lació del retaule al seu lloc del Museu Diocesà.

El retaule, que es va desmuntar del Museu l'estiu passat, presenta ara les policromies netes, així com tots els elements decoratius recuperats. La fusta presentava esquerdes, parts aixecades i en algunes zones manca de cohesió entre les diverses capes que el formen, segons han explicat els tècnics. Es tracta de la primera intervenció que s'ha fet en el retaule, la qual ha quedat enregistrada en una pel·lícula que el mateix Museu Diocesà ha fet per documentar tot el procés, des del desmuntatge a la reinstal·lació, passant pel procés de restauració.

La restauració ha anat a càrrec d'un equip de tècnics del CRBMC sota la direcció del conservador Josep Paret, el qual ha explicat que la instal·lació s'ha fet avançat del mur i amb una estructura que se sosté per tal de facilitar noves intervencions en el futur i, alhora, crear unes millors condicions de conservació. El 40% del finançament l'ha posat el departament de Cultura.