La nova delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, ha assegurat en una de les seves primeres declaracions públiques després d'agafar el càrrec que treballarà per recuperar la idea de vegueria com a distribució territorial. Amorós ha remarcat que "treballarem per aconseguir ser-ho".

La nova delegada a les valls considera que tenir la vegueria permetria tenir una administració més propera i àgil i poder fer una millor gestió dels recursos. Rosa Amorós s'ha fixat com a principal repte de legislatura fer arribar les demandes dels ciutadans i les necessitats del territori al Govern de la Generalitat i fer de la seva delegació "la casa de tots" i alhora "una administració molt propera a la ciutadania". En aquest sentit, Amorós ha afegit que "vull fer de pont entre les institucions i les persones". L'objectiu de la delegada és "treballar pel benestar de les persones i que visquin el millor possible". Per aconseguir-ho considera que s'ha de treballar per la promoció econòmica, la millora de les infraestructures i garantir el bon funcionament dels serveis.

La nova representant de l'executiu al Pirineu també ha fet una reflexió sobre el paper actiu que, segons el seu parer, han de tenir els veïns de les valls: "és molt important fer pedagogia d'aquest territori i posar-lo en boca de tothom".

Per contribuir a treballar en aquesta línia, Amorós aposta per augmentar la cooperació entre els pirinencs tot i la dificultat de les distàncies i les comunicacions d'aquest territori, sovint castigat per les inclemències del temps a l'hivern, segons ha considerat la delegada. Els puntals d'aquesta revifada econòmica i social de l'Alt Pirineu i l'Aran han de ser el turisme, la cultura, els esports de neu i d'aventura i, també, la ramaderia, sector que representa com cap altre els usos tradicionals del territori.