El català, en perill a l'Alta Cerdanya

La reforma educativa alerta professors i alumnes de la vall per la possible pèrdua d'hores de català La nova llei reduiria entre el 30% i el 75% de l'assignatura en funció de cada centre

16.02.2016 | 11:10
Una de les concentracions fetes a la Guingueta a favor de la llengua

Com un problema que s'arrossega i es fa gros, l'Alta Cerdanya viu una revifada de la històrica amenaça sobre el català. Una nova reforma del model educatiu promoguda pel govern central ha aixecat la veu d'alarma entre els defensors del català a les escoles de la Catalunya Nord. Professors, alumnes i famílies ja han iniciat una campanya reivindicativa que es pot radicalitzar en les pròximes setmanes.
La reforma educativa del ministeri d'Educació francès, que ha d'entrar en vigor el pròxim mes de setembre amb l'inici del nou curs, planteja una fórmula que, si bé no modifica explícitament el nombre d'hores d'ensenyament de la llengua nacional, sí l'aboca a una reducció real del seu lloc en els currículums dels estudiants. El model encara vigent estableix per al català l'estatus d'assignatura optativa per als centres educatius de l'Alta Cerdanya, la qual cosa li atorga un còmput de tres hores de classe a la setmana. La nova proposta de l'Elisi, però, planteja la supressió d'una d'aquestes hores i la substitució d'una de les dues restants per una hora d'assignatura troncal impartida en francès.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema