El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha emès una sentència que condemna l'Ajuntament de Puigcerdà a pagar 630.000 euros a l'empresa dels supermercats Supeco Maxor, al grup del qual hi ha el Carrefour local, pel conveni no complert pel consistori a l'inici de la dècada del 2000. El conveni establia que l'Ajuntament executava una modificació urbanística que permetia a Carrefour ampliar el centre comercial i, a canvi, l'empresa donava 80 milions de pessetes, 480.000 euros, al consistori, diners amb els quals es va pagar els ascensors panoràmics.

La sentència del TSJC obliga l'Ajuntament a pagar els 630.000 euros en un termini màxim de dos mesos, raó per la qual l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha lamentat que en els pròxims dies caldrà contractar un nou crèdit que afegirà una obligació de pagament més per a les arques municipals en els pròxims deu anys. La sentència és ferma i, per tant, ja no es pot recórrer.

El litigi neix l´any 2003. Carrefour, a través de les empreses mare Gestip i Supeco, va signar un acord amb l´Ajuntament perquè aquest li permetés ampliar l´aparcament i construir una benzinera, que es va començar a aixecar posteriorment, l´any 2010, per bé que una altra sentència va fer enderrocar les obres. Un grup de veïns, però, va interposar recurs contra la modificació urbanística i les obres, a pesar que els jutjats de Girona en una primera instància les van donar per bones, finalment no es van poder fer. Davant d´això, Carrefour, que ja havia pagat al consistori, li va interposar una demanda de responsabilitat patrimonial. El litigi s´ha anat allargant fins ara, que el TSJC l´ha tancat condemnant Puigcerdà a pagar 630.000 euros.

«Herència enverinada»

L´alcalde, Albert Piñeira, ha lamentat la situació i ha criticat que una operació «mal feta» l´any 2003 hipotequi l´Ajuntament tants anys després: «en el seu dia no es van fer les coses ben fetes, de manera que la responsabilitat és del govern d´ERC d´aquella època». Piñeira ha qualificat de «negligent» la gestió de l´equip de govern llavors encapçalat per Joan Carretero i ha titllat l´operació d´«herència enverinada». L´alcalde ha remarcat que es tracta d´una «patacada financera» i ha lamentat que «ara ho haurem de pagar entre tots».