L'escàndol per les adjudicacions a dit a la consultora Efial s'estén ara a la Seu d'Urgell. Segons publica El País, l'Ajuntament d'aquesta localitat, a mans de CiU, ha pagat més de 500.000 euros a la firma barcelonina per assessories entre el 2007 i el 2014. Efial també ha obtingut contractes en altres ciutats, com Girona, Ascó o l'Ametlla de Mar, que també han acabat als jutjats.

Segons la documentació, de la que El País ha tingut accés del cas de la Seu d'Urgell, la majoria de contractes van ser per imports inferiors als 18.000 euros i es van adjudicar de forma directa. Un dels encàrrecs, per 6.480 euros, va ser per abordar un possible "pacte de govern" davant de la "crisi".

Ara, els grups de l'oposició i també secretaris municipals i interventors demanen que s'aturin les contractacions a aquesta empresa. A més, exposen que Efial planteja, en realitat, una "externalització" dels serveis públics i proposa crear noves empreses per passar a controlar-les i aconseguir noves adjudicacions amb menys transparència. Els socialistes demanen la dissolució d'una "societat instrumental" i retreuen que les "tasques d'assessorament financer" d'Efial "s'han desenvolupat sense cap tipus de concurs".

Efial és una consultora de grandària mitjana que treballa amb més de 70 ajuntaments catalans, la majoria governats per CiU. Va néixer el 2007 i aquest mateix any va ser contractada, per primera vegada, per l'Ajuntament de la Seu. En aquests primers treballs, Efial va assessorar el consistori sobre la posada en marxa de la Societat d'Habitatge i Urbanisme la Seu (HIULS), una empresa 100% pública creada per "fomentar el desenvolupament urbanístic i facilitar l'accés a l'habitatge" als veïns. Un departament que a la vegada també ha passat a contractar els serveis d'Efial, que ha facturat el mig milió d'euros tant a l'Ajuntament com a aquesta societat.

Va ser, però, a finals del 2008 quan els imports pagats a Efial per part de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell van començar a incrementar-se. En aquell moment, Albert Batalla (CiU) era l'alcalde de la localitat. Avui, Batalla és l'alcalde i diputat al Parlament, i un home de total confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El desembre d'aquest any, el consistori va pagar 17.500 euros a Efial perquè elaborés el "pla estratègic" del municipi per als tres anys següents.