Una campanya popular sorgida del voluntariat ha permès fixar a Puigcerdà un tractament mèdic que fins ara s'havia de fer a Manresa. Es tracta del limfedema, que es tracta amb un aparell que fins ara no tenia la capital cerdana. Això ja no serà així gràcies a una campanya que ha portat a terme l'Associació Àliga d'ajuda als pacients amb càncer. L'entitat l'ha cedit a la Fundació Hospital de Puigcerdà, que l'instal·larà a la residència sociosanitària perquè l'utilitzin les pacients que han patit un càncer de mama.

L'aparell redueix el líquid limfàtic que acumulen algunes dones a les quals s'han extret els ganglis, de manera que és molt important en el tractament posterior a la cirurgia. La nova maquinària mèdica ha tingut un cost de 9.240 euros que ha pagat íntegrament l'associació Àliga gràcies a les aportacions dels seus socis i a les recaptacions que han fet en actes populars a la Cerdanya.

L'aparell també serveix per al tractament d'úlceres i llagues, i per a altres patologies dermatològiques o circulatòries, de manera que també se'n podran beneficiar altres pacients de la residència sociosanitària.

L'alcalde de Puigcerdà i president de la Fundació Hospital de Puigcerdà, Albert Piñeira, s'ha mostrat molt satisfet de la donació del nou aparell i ha recordat que en tot el país tan sols n'hi ha uns vint. Piñeira ha remarcat que "és un luxe que Puigcerdà pugui disposar d'una màquina com aquesta perquè suposarà una millora assistencial claríssima i evitarà a les pacients de limfedema haver de desplaçar-se a Manresa, la qual cosa també suposarà una millora en la qualitat de vida de les pacients". El president de la Fundació Hospital de Puigcerdà ha explicat que el nou aparell quedarà instal·lat a la unitat de rehabilitació de la residència, per la qual cosa el seu personal ha seguit un programa de formació per utilitzar-lo. Durant aquesta setmana l'aparell s'utilitzarà en fase de proves amb l'ajuda dels tècnics de l'empresa proveïdora i a partir de la setmana que ve ja podrà ser utilitzat pels pacients el tractament dels quals ho requereixi.

L'associació Àliga de la Cerdanya té com a finalitat donar suport als pacients de càncer i a les seves famílies, en l'àmbit econòmic, en el formatiu i en l'emocional.