El llop 'català' només deixa rastre als boscos del Ripollès i de la Cerdanya

La Generalitat ha instal·lat càmeres com les de l'ós per fer el seguiment dels exemplars del Pirineu

08.04.2016 | 07:46
Un dels exemplars de llop fotografiat el febrer al Ripollès

El llop s'ha deixat veure durant el 2015 pels boscos del Ripollès i per la part de la Cerdanya més propera a aquesta comarca, però, en canvi, des del 2010 no hi ha rastres de la seva presència a la comarca del Berguedà ni al Moianès, on sí que hi va haver constància de la seva presència el 2010. Això sí, al Ripollès s'ha vist i s'ha vist millor que mai. En aquest comarca, la Generalitat hi ha instal·lat càmeres fotogràfiques camuflades que han pogut retratar l'animal. D'aquestes càmeres, però, només n'hi ha d'instal·lades al Ripollès.
Durant el 2015 es van fer nou observacions de llop que els tècnics han considerat fiables, sis al Ripollès i tres a la Cerdanya. Les mostres genètiques no han pogut determinar si es tracta del mateix individu detectat el 2012, 2013 i 2014 que, de manera itinerant, entra a Catalunya des de França.
El que sí que se sap és que sempre que se n'ha vist un anava sol i que es tracta d'un o més exemplars, encara que sempre és mascle, fet que dificulta que s'estabilitzi una població a Catalunya.
Des de l'any 2000 es té constància de la presència de llop en territori català cada any. Les dades segures provenen sempre de les comarques de la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. A més, caldria afegir-hi el Moianès, on es va detectar l'any 2010.
Les últimes evidències continuen centrant-se sobretot en el Ripollès i la zona termenejant de la Cerdanya. Al Ripollès, les dades comencen a partir del 2004 i es fan més notòries a partir del 2012. Els indicis obtinguts recentment tornen a ser pocs, sobretot des del 2011, any en què ja no es va detectar una presència estable del llop al Cadí.
Com a novetat en el seguiment del llop, durant el 2015 s'han instal·lat vuit càmeres fotogràfiques per intentar detectar-ne la presència. Aquests aparells són iguals als que utilitza el grup de seguiment de l'ós i es disparen de manera automàtica amb el moviment d'algun animal. S'han instal·lat de manera estratègica en punts que es consideren possibles llocs de pas del cànids.
Aquest primer trimestre, de l'any les vuit càmeres situades a la comarca del Ripollès han captat sis moments de pas de llops, sense que es pugui determinar que es tracti del mateix exemplar o de diversos. Les més recents són del 4 de març passat. Aquestes fotografies, sumades a les del 2015 mostren com, de manera esporàdica, l'animal és encara present a Catalunya.
Durant el 2015 i aquest 2016 no s'ha comprovat cap presumpte dany de llop al bestiar. De fet, el darrer dany comprovat al bestiar domèstic es va produir fa sis anys al Moianès. La Generalitat té activat un programa d'ajut i suport al ramader similar al que s'aplica en el cas de l'ós bru.
L'any passat es van realitzar 37 itineraris per la neu per detectar rastres i aquest 2016 ja se n'han realitzat 25. L'esforç de prospecció més gran s'està fent al Ripollès i a la Cerdanya, la zona on es tenen més indicis de presència, tant de la part catalana com de la francesa.
Tots els llops detectats a Catalunya tenen un origen francoitalià. No s'ha localitzat cap animal que provingui de les poblacions ibèriques. En aquests anys se n'han identificat 14 de diferents, amb un màxim de 5 individus coexistint l'any 2008. N'hi ha que només s'han detectat un any i d'altres que s'han anat localitzant en anys successius, que s'han alternat amb períodes d'absència. Tampoc es té constància de cap reproducció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema