L'Associació de Comerciants de Puigcerdà ha tornat a obrir un nou procés de renovació. La setmana que ve els membres de l'actual junta celebraran una reunió per fixar el calendari per a una assemblea general i analitzar si hi ha algun grup disposat a liderar l'entitat. L'actual vocal i regidora de Comerç, Marta Rufiandis, s'ha mostrat convençuda que l'associació no patirà una altra vegada el bloqueig viscut fins fa un any, quan el gremi va viure un període d'interinatge sense junta durant dos anys i la presidència d'un membre extern durant un tercer exercici.

Rufiandis ha explicat que la fins ara presidenta, Marina Clot, "ha dimitit per motius personals i la fins ara vicepresidenta, Maria Martínez, ha agafat el càrrec de manera provisional". Martínez, al seu torn, ha apuntat que per ara està tan sols "en funcions" i no s'ha plantejat continuar o no en el càrrec. Sí que ha remarcat que en el cas que assumís la presidència després d'aquest procés de renovació, seria en el marc d'un treball en equip. En aquest sentit Rufiandis ha mostrat el seu convenciment que en aquesta ocasió l'entitat "no es tornarà a bloquejar, jo crec que de la junta sortirà algú i potser també de l'assemblea sortirà algú més". L'actual junta té la intenció de completar la renovació entre aquest mes d'abril i el de maig, abans no comenci la temporada turística i comercial d'estiu.

Etapa de dinamisme

L'Associació de Comerciants de Puigcerdà viu, després d'uns anys d'aturada tècnica, una etapa de dinamisme. La junta sortint de Clot ha mantingut el programa d'accions i promocions que va encetar l'entitat en l'anterior mandat municipal, quan un estudi va fixar com a principal prioritat posicionar Puigcerdà com un gran centre comercial a l'aire lliure mitjançant un pla de dinamització.

A partir d'aquest pla, establert l'any 2010, el comerç i l'Ajuntament han programat actuacions urbanístiques enfocades a l'augment de les places d'aparcament i la rebaixa del preu de la zona blava, i de promoció a nivell local, comarcal i nacional. En aquest apartat, l'entitat s'ha centrat a organitzar activitats lúdiques de visualització de la marca Puigcerdà especialment en temporada baixa turística, com ara la Nit Blanca de compres o jornades de botigues al carrer. El nou procés de renovació de la junta ha de permetre blindar aquest projecte amb un equip que hi doni continuïtat.

Un altre factor que fa clau la proclamació d'una junta és el fet que sense una entitat formalitzada Puigcerdà no pot optar a les subvencions que atorga la Generalitat en matèria de promoció comercial.