Un nombre indeterminat de dones xineses residents a la Seu d'Urgell que eren obligades a prostituir-se a Andorra van ser alliberades ahir en un pis de la capital de l'Alt Urgell per la Guàrdia Civil i membres del cos de la policia andorrana.

En aquesta operació policial contra el tràfic de persones, d'àmbit estatal, s'han alliberat en total 29 dones de nacionalitat xinesa que vivien en diversos pisos de la xarxa i s'han detingut més de 29 persones presumptament relacionades amb una xarxa d'explotació sexual, una de les quals -una dona de nacionalitat xinesa- al barri de Sant Narcís de Girona. Agents dels cossos de policia de la Xina i de França també han col·laborat amb la Guàrdia Civil.

En el marc de l'operació, s'han fet 22 escorcolls domiciliaris, 10 dels quals a Madrid. La resta d'escorcolls s'han fet a València, Sòria Saragossa, Girona, Lleida i Toledo. Segons la Guàrdia Civil, l'acció policial ha permès desarticular una organització criminal dedicada al tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual.

La investigació va començar fa un any, quan la policia va assabentar-se que dues dones de nacionalitat xinesa exercien la prostitució contra la seva voluntat en un local de la localitat soriana d'Adradas.

Seguint aquest fil, els investigadors van descobrir una xarxa de tràfic de dones provinents de la Xina que eren obligades a exercir la prostitució en diversos punts de l'estat. De vegades, aquestes persones feien escala en altres països durant el viatge des de la Xina. En aquestes parades també se les forçava a prostituir-se. La Guàrdia Civil va explicar aquest dilluns que les dones eren obligades a ingerir drogues i medicaments perquè accedissin a mantenir relacions sexuals.

Fonts de la policia també van destacar ahir la importància de la participació de cinc agents de la policia xinesa en els escorcolls, en l'anàlisi de la informació i en l'assistència a les víctimes. Segons la Guàrdia Civil, aquest darrer punt ha estat cabdal, ja que les dones alliberades han pogut relatar en un entorn més confortable aspectes rellevants de la xarxa.

L'operació encara no ha estat tancada. Per tallar les fonts de finançament de la xarxa, la policia ha bloquejat actius i comptes bancaris utilitzats per l'organització per blanquejar els diners provinents d'aquestes activitats il·lícites.