La Cerdanya, vall cinematogràfica

La comarca creix com a escenari de pel·lícules, anuncis i produccions audiovisuals, i se situa com a 18è plató natural del país

29.04.2016 | 17:08
La Cerdanya, vall cinematogràfica
La Cerdanya, vall cinematogràfica

La Cerdanya va fer durant el 2015 una passa definitiva per posicionar-se com a escenari per al rodatge de pel·lícules o altres produccions audiovisuals. Sota el guiatge de la Cerdanya Film Comission, la vall es va fer un lloc entre els entorns de fora de Barcelona que lluiten per captar l´atenció gairebé exclusiva que presten a la capital les grans productores. La Cerdanya és la 18a destinació cinematogràfica del país, segons el balanç anual de la Catalunya Film Comission.

La promoció de la vall té dos principals objectius. D´una banda, aprofitar la publicitat indirecta que suposa aparèixer com a escenari a les grans produccions, documentals, anuncis o pel·lícules. A tall d´exemple, l´espot de Nadal rodat per la multinacional sud-americana del comerç Fallabella a Puigcerdà i Bellver, entre altres indrets de la comarca, va arribar a un públic de 139 milions de persones de Xile, l´Argentina, el Perú i Colòmbia. El segon objectiu és portar a la vall una nova indústria que també genera riquesa pels grans equips que hi desplacen les productores. Durant el 2015, la Cerdanya Film Comission va actuar com a servei d´informació i promoció de les localitzacions a la comarca. També va ajudar les produccions afavorint acords amb municipis, entitats i proporcionant serveis. Tant és així que l´entitat cerdana va registrar 67 peticions d´informació sobre localitzacions a la vall per a llargmetratges, curtmetratges, documentals, espots o fotografia comercial, la qual cosa es va traduir en 15 produccions a la comarca. Aquesta xifra suposa un increment del 49% pel que fa a les peticions, i del 50% quant a les produccions ateses. Igualment, en l´últim tram de l´any, l´entitat es va adherir a la xarxa Catalunya Film Comission, que agrupa més de 200 municipis del país interessats a rebre produccions cinematogràfiques. Els responsables de la Cerdanya Film Comission han assegurat que aquesta adhesió comportarà aquest 2016 un important increment en l´arribada de productores a la vall.

L´èxit d´atraure rodatges a la Cerdanya o a la resta del territori rau en el fet que la majoria dels que es fan al país tenen lloc als carrers de Barcelona. De les 4.166 produccions que es van fer a Catalunya l´any passat, 3.311 es van fer a la capital. Tot i aquesta dinàmica dominant de la ciutat comtal, el creixement de les produccions a les comarques va créixer el 17%, amb 884 produccions, mentre que a Barcelona van créixer el 7%.

Un acord amb els ajuntaments

Un dels reptes que s´ha marcat per a aquest any la Cerdanya Film Comission és estendre la seva tasca a tots els racons de la vall a través de pactes amb els disset ajuntaments del costat sud. L´acord ha de possibilitar incloure les localitzacions de cada poble i entorn natural al catàleg existent de la Cerdanya i, així, poder oferir-los a les productores que busquen un entorn rural o de natura per a les seves creacions audiovisuals. Aquesta roda de trobades amb els responsables culturals i de promoció de cada Ajuntament ha d´ajudar la comarca a fer el salt qualitatiu en la rebuda de rodatges que busca la Cerdanya Film Comission.

L´entitat també s´ha proposat portar a terme una nova campanya de promoció, la «Cerdanya Film Friendly», per identificar els pobles que desitgin rebre rodatges.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema