Puigcerdà ja té la seva estació meteorològica, que vol que es converteixi en un eina bàsica per combatre les prediccions dels temps apocalíptiques que cada hivern espanten el turisme, segons les queixes històriques de la classe política i el sector de l'hostaleria. En aquest sentit, les dades de la nova estació han de compensar les que ofereix la de Das, que, per la seva situació geogràfica al fons de la vall, és una de les més gèlides del país.

L'Ajuntament i el Servei Meteorològic de Catalunya van inaugurar un equipament, que ha costat 10.000 euros, que enviarà dades cada mitja hora a les webs del mateix Servei Meteorològic i al de l'Ajuntament de Puigcerdà, que hi estarà connectat. La nova estació s'integra a la xarxa de 170 estacions de la Generalitat i és la primera de caràcter urbà de la Cerdanya, ja que les altres són en zones de muntanya com ara el refugi de Malniu, el de Prat d'Aguiló, la Tosa o la de l'aeròdrom de Das.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, es va mostrar especialment satisfet que a partir d'ara els possibles visitants puguin consultar el temps que de veritat fa a Puigcerdà per decidir si visiten la vall o no: "aquest mateix hivern n'hem parlat amb el departament d'Interior, a qui hem dit que cal compaginar la informació i la prevenció amb la necessitat de no caure en l'alarmisme. La nostra és una comarca turística i de serveis i la temporada d'hivern és molt important des del punt de vista econòmic".

El batlle va remarcar que "és evident que la predicció no es pot fer poble per poble, però ara la gent podrà consultar la meteorologia en temps real amb la càmera de TV3 que tenim al campanar i amb aquesta nova estació".

L'acord entre el Servei Meteorològic i l'Ajuntament estableix que el consistori pagarà cada any 1.500 euros per fer el manteniment de la nova estació, que està situada a la zona esportiva.

A l'acte d'inauguració de l'estació hi va participar el director del Servei Meteorològic, Oriol Puig, qui va explicar que l'equipament s'ha construït amb les adaptacions necessàries a les condicions de la vall, per exemple, amb un pluviòmetre calefactat perquè la neu no l'inutilitzi.

L'estació mesura la temperatura, humitat relativa, precipitació, pressió atmosfèrica, radiació solar i força i direcció del vent. Les dades es recullen minut a minut i cada mitja hora s'envien via telefònica perquè quedin enregistrades i es publiquin al portal del servei. Amb aquest detall de les dades, la Generalitat pot fer un seguiment acurat de l'evolució de les tempestes.

La de Das tenia un altre ús

Puig va admetre que coneixia les queixes que ha originat el mesurament de l'estació de Das i va argumentar que "l'estació de Das es va posar amb ajuda d'Aeroports de Catalunya per tenir un control de les condicions de l'aeròdrom, que és a la part més baixa de la vall i, per tant, en unes condicions que són diferents de les que té la nova estació de Puigcerdà". Puig es va mostrar content "perquè la gent pugui tenir ara la referència meteorològica de la capital de la Cerdanya".