Les intenses pluges que han caigut aquesta setmana a la Cerdanya han propiciat el fenomen natural de la sobreeixida de la fou de Bor, una gran cova mítica a la vall i meca de l'espeleologia.

El fenomen de l'esclat d'aigua per l'entrada superior de la fou, per la coneguda popularment per tuta Freda, es produeix de manera excepcional tan sols els anys de grans aiguats. Els veïns expliquen que les coves de la fou "han petat" i segueixen amb molta expectació el nou salt d'aigua que es produeix.

El geòleg jubilat i exmembre del Consell Superior d'Investigacions Científiques Lluís Solé ha explicat que es tracta d'un fenomen absolutament espectacular i excepcional per la quantitat d'aigua que sobresurt de les coves, ja que si bé es produeix en altres coves -o tutes, com es diu al Pirineu- de la serralada, en poques ho fa amb la dimensió que esclata a Bor. Solé, vinculat familiarment a Bor, ha explicat que l'aigua filtrada de les pluges i la neu fosa omple les coves de la fou i puja fins a l'entrada superior de la cavitat, què està directament comunicada amb les grans galeries. D'aquesta manera es crea un nou salt d'aigua que dura el temps que tarda a evacuar tota l'aigua de les galeries.

Solé ha remarcat que "quan l'aigua surt bé, rebentant molt fortament, es tracta d'un fenomen magnífic que es dóna en altres llocs però no amb aquesta espectacularitat. A la Cerdanya és l'únic sobreeixidor natural d'aquest tipus". L'aigua que en surt és a uns vuit graus.

La petada de la fou de Bor és un fenomen conegut històricament pels veïns de Bor, que en transmeten el coneixement i la mística de les coves de generació i en generació. En aquest sentit, els veïns han demanat prudència als curiosos que s'hi volen acostar.