Després de dos dies seguits de pluja i abans del nou episodi de ruixats previstos per a la resta de setmana, ahir molts veïns de la Cerdanya van sortir a contemplar l'espectacle dels torrents i rius que omplen d'aigua la vall. Les intenses pluges i el desgel de la neu que encara queda als cims del Pirineu han posat al límit els cabals fins al punt que amenacen de sortir de mare. Entre diumenge i dilluns, per exemple, es van acumular fins a 108 litres per m2 a l'estació del Prat d'Agulló o 81 al Malniu. També es van acumular 115 litres al Port del Comte (Solsonès), 104 a Sant Joan de l'Erm (Alt Urgell) i 94 a Gisclareny (Berguedà).

Els torrents que alimenten el Segre tant des del vessant del Moixeró i el Cadí com del del Puigpedrós baixaven ahir amb força. Es tracta de torrents que habitualment són secs i que, en canvi, ahir van obligar les autoritats a tallar-los en el punt de confluència amb camins pel perill d'arrossegament. A Riu de Santa Maria, a Bellver, el nou pont construït allà on l'última llevantada es va endur l'anterior aguantava l'envestida de les aigües mentre els veïns fotografiaven l'espectacle. El torrent que hi passa habitualment és sec. La crescuda dels cabals va ser tot un fenomen a les xarxes socials, plenes d'imatges i vídeos.

La crescuda de les aigües va comportar que el Segre multipliqués ahir per set el seu cabal mitjà del mes de maig i per deu el de l'abril. Ahir al migdia l'estació mesuradora de la Confederació Hidrogràfica d'Isòvol marcava un cabal de 68,7 metres cúbics per segon, quan la mitjana del mes de maig era de 10,9 metres cúbics per segon. La mitjana del mes d'abril va ser de 7,4 metres cúbics per segon. A la Seu, el cabal superava els 120 metres cúbics. A la matinada, a Organyà havia estat de 286 m3.