Dia gran al bisbat d'Urgell. L'àrea de patrimoni de la diòcesi va presentar ahir el resultat final del procés de restauració a què ha estat sotmès el retaule de la Pietat, que torna a lluir amb tota la seva esplendor al Museu Diocesà de la Seu. El retaule de la Pietat és una de les peces més importants del bisbat i passa per ser una obra clau en l'esdevenidor de l'art renaixentista a Catalunya perquè va ser una de les creacions pioneres d'aquest estil.

El projecte de restauració ha permès tornar a l'estat original un retaule renaixentista precursor que amb els segles havia quedat malmès, amb peces afegides i les policromies apagades. Tant és així que l'equip de restauradors ha redescobert detalls desconeguts com ara la barba de pocs dies de sant Ot i sant Ermengol. L'actuació, que s'ha fet al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de Valldoreix, ha inclòs processos com l'anàlisi, la desinsectació, la consolidació de les capes pictòriques i la neteja de cadascuna de les seves parts. El retaule de la Pietat no s'havia ni restaurat ni netejat mai, de manera que el resultat presenta un aspecte del tot diferent als visitants, que ja el poden contemplar al Museu Diocesà de la capital alturgellenca. La consolidació de les escultures i les pintures ha descartat tornar a posar alguns elements afegits posteriorment com ara còpies en guix dels Pares de l'Església, de manera que tot el conjunt és ara del segle XVI.

La delegada de Patrimoni del Bisbat d'Urgell, Clara Arbués, va explicar ahir que el retaule no tan sols és el conjunt de més valor d'aquest període del bisbat, que comprèn l'extens territori del Pirineu i el Prepirineu, sinó que representa una obra pionera a tot el país. Una explicació d'aquest caràcter pioner seria que la Seu i la seva zona d'influència vivia en aquells anys una època de gran projecció amb altres figures com el mestre de capella Joan Brudieu. Arbués va remarcar que es tracta d'una obra "de primer ordre pel que fa a l'escultura i la policromia, que són excepcionals". La construcció de tot el retaule va durar 25 anys i va costar 280 ducats a la comunitat de preveres. El conjunt presenta cinc carrers d'escenes amb una fornícula al centre que el presideix amb una escultura de la Verge de la Pietat amb el Crist mort a la falda. En la resta de compartiments s'hi mostren escenes de la vida de Jesús i les figures claus de l'Església.

El retaule es presentarà oficialment avui als veïns de la Seu i la seva comunitat religiosa i acadèmica en un acte per al qual cal sol·licitar plaça. En l'acte, que es farà a la mateixa capella de la Pietat a partir de les set del vespre, els responsables de la restauració n'explicaran els detalls.