Das alerta que l'ampliació de Masella li pot afectar l'abastament d'aigua

L'Ajuntament avisa que està preocupat i que consultarà el poble abans de donar suport al Pla Director

03.06.2016 | 08:20
La zona de Coma Oriola de l´estació de Masella, per on s´ha d´ampliar el domini esquiable

L'Ajuntament de Das ha llançat el crit d'alerta sobre el Pla Director Urbanístic de la Molina i Masella, el qual preveu, entre altres aspectes, el creixement de les estacions d'esquí amb noves pistes. Das ha avisat que la creació de nous accessos i pistes d'esquí de Masella que preveu el primer text del Pla afecta la font d'on s'abasteix d'aigua potable el municipi, per la qual cosa el seu alcalde, Enric Laguarda, ha emfatitzat que l'Ajuntament seguirà l'evolució del PDU per, si cal, presentar-hi al·legacions o refusar-lo i que consultarà constantment el poble perquè hi digui la seva.

La possible ampliació de les pistes de Masella afecta la zona coneguda com la Font del Rector, on els responsables de l'estació hi projecten la construcció d'una bassa per abastir els canons de neu. L'aigua d'aquesta font és la que abasteix tot el municipi de Das, el qual, com tota la Cerdanya, arriba a triplicar el número d'habitants durant l'estiu i les puntes turístiques.

L'alcalde ha apuntat que el Pla Director no és que agafi moltes hectàrees de Das però ha remarcat que "tot el que agafa és municipal" i es tracta de terrenys importants per la vida del poble. En aquest sentit, Laguarda ha emfatitzat que "la bassa que volen fer és a sota la Font del Rector, que és d'on agafem l'aigua i, si bé ells diuen que no tocaran res i que serà superficial, és clar... això preocupa perquè és l'aigua de la que ens abastim tot el municipi".

Pastures per pistes

La zona d'expansió de Masella afecta també els espais coneguts com el Pla de la Barraca o els Cons de Das, una zona de gran importància per a l'activitat ramadera del poble perquè tradicionalment té les millors pastures.

Davant d'aquesta possibilitat, Enric Laguarda ha apuntat que "veiem el pla amb preocupació, ens l'estem mirant perquè ara ni l'Ajuntament ni la gent del poble no sabem com acabarà això". L'equip de govern no veu clara una possible actuació sobre aquestes zones verges perquè tampoc no es refia que la restauració posterior dels terrenys que s'utilitzin per fer les obres quedin de nou en l'estat original: "la gent té por perquè és molt complicat tocar una muntanya i tornar-la a deixar com era".

La zona de creixement de Masella se situa en l'accés des de Das al sector de Coma Oriola en un vessant que baixa en direcció al poble. Si bé Enric Laguarda s'ha mostrat confiat que la Generalitat redactarà el PDU en consens amb el territori, ha remarcat que "el nostre sistema de funcionament és consultar la gent i, entre tots, decidir què volem i què no volem, és el municipi qui ho ha de decidir".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema