L'Ajuntament de Guils de Cerdanya ha iniciat els tràmits per allargar la xarxa municipal d'aigua fins a les cases del veïnat de Sant Martí de Cerdanya, on una vintena de famílies encara s'abasteixen de pous propis. Aquests pous no ofereixen una bona qualitat d'aigua i, segons ha explicat l'alcalde, Valentí Tuset, obliga els veïns a comprar aigua embotellada per beure i en algunes èpoques de l'any a dutxar-se amb aigua marronosa. La nova conducció fins a Sant Martí de Cerdanya obriria la porta a portar-ne també al veïnat del golf i així completar l'expansió de la xarxa pública d'abastament d'aigua potable.

L'Ajuntament ha demanat a la Diputació de Girona poder actuar al costat de la carretera GI-V-4035, ja que la nova canonada recorreria el traçat d'aquest vial al llarg d'uns 700 metres. El projecte, que ja és sobre la taula de l'equip de govern, té un pressupost inicial de 43.135 euros. La canalització sortiria del pont de Sant Martí, on ja finalitza un ramal de la xarxa, i es dirigiria en direcció sud cap a les cases que formen el barri més proper a la carretera N-260.

Tuset ha remarcat que es tracta d'un projecte "prioritari" per al seu equip de govern, de manera que farà el possible per fer-lo en aquest mandat. L'alcalde ha argumentat que els veïns que encara s'abasteixen de pous tenen problemes "més que per quantitat per qualitat perquè l'aigua d'alguns pous no és apta per al consum, i ja no dic per beure'n, per dutxar-te surt marronosa. No tots els pous són com Déu mana, de sempre que en algunes d'aquelles cases no poden beure aigua".

L'alcalde de Guils ha argumentat que el projecte ara està en fase de pactar-se amb la Diputació tècnicament i s'ha mostrat plenament confiat que l'Ajuntament no tindrà dificultats a l'hora d'obtenir els permisos per fer l'obra, ja que no es tracta de noves captacions d'aigua. En aquest sentit, l'aigua que es farà arribar al veïnat de Sant Martí de Cerdanya sortirà dels dipòsits municipals que hi ha al puig de Saneja.

Pla Urbanístic paral·lel

Paral·lelament al projecte de portar aigua a Sant Martí de Cerdanya, l'Ajuntament de Guils també està preparant un pla d'actuació urbanístic al veïnat del golf per fer-hi arribar també la xarxa municipal d'aigua. Tuset ha argumentat que la portada d'aigua a aquesta urbanització tancaria definitivament l'expansió de les canonades d'aigua potable. Per a aquest projecte no es podria aprofitar el nou ramal de Sant Martí sinó que se n'hauria de crear un altre per arribar fins a la zona més al sud del municipi, a tocar del terme de Bolvir.