L'Ajuntament de Bolvir ha iniciat el procés de trasllat dels cadàvers del cementiri vell, que està al costat de l'església de Santa Cecília, al cementiri nou. Ja fa més de 16 anys que el municipi enterra els seus difunts al nou cementiri, que està situat a la carretera que condueix al nucli de Talltorta. El procés de clausura del cementiri vell és lent, perquè, tal com han explicat diverses vegades els responsables municipals, "s'ha de fer bé".

Ja fa mesos, tal com va exposar Regió7 a l'octubre, que el Bisbat i el consistori van pactar aquest desplaçament, però no s'ha començat a dur a terme fins aquest mes de juny, ja que abans feia falta tenir l'aprovació de les famílies dels difunts que han pogut localitzar per traslladar-ne les restes al nou cementiri.

L'alcalde de la població, Bartomeu Baqué, reconeix que "encara queden quatre famílies per signar el trasllat dels seus difunts, però això no serà cap dificultat per acabar-lo dins del termini previst".

El batlle de Bolvir va explicar que, un cop fets tots els tràmits i tret a concurs el trasllat, l'empresa adjudicatària ja va començar a aixecar les restes, identificar-les i traslladar-les al nou cementiri. També va manifestar que "el trasllat s'allargarà fins al mes de setembre, ja que els mesos de juliol i agost, a causa de la temporada turística, no es faran treballs".

Un cop acabat aquest trasllat, es té previst convertir l'antic cementiri en un jardí i parc públic. L'alcalde va explicar que s'aprofitaria el disseny d'aquest nou parc per tal d'eixamplar el carrer de la part sud del cementiri, de manera que hi quedi un espai per aparcar vehicles per a la gent que assisteix a missa a l'església de Santa Cecília. El projecte ha d'estar acabat a l'inici de l'any 2017.

Respecte pels difunts

L'alcalde de Bolvir ha explicat reiteradament que el cementiri vell ha quedat en un estat degradat i deixat, i que és millor honrar els difunts al cementiri nou. Tot i així, el consistori s'ha volgut assegurar de l'aprovació de l'aixecament per part dels familiars i, per aquest motiu, ja fa uns mesos van contactar amb totes les famílies dels difunts que van poder per correu postal. Del centenar de difunts que hi ha enterrats al cementiri vell, han contestat a la demanda una cinquantena de famílies, i la majoria d'elles han mostrat la seva aprovació per tirar endavant el trasllat. Aquestes, va dir Baqué, "tindran un nínxol al nou cementiri; la resta de difunts no identificats o dels quals no hem pogut localitzar les famílies s'identificaran bé i aniran a una fossa comuna al nou cementiri".

L'aixecament es du a terme difunt per difunt, perquè els familiars que vulguin puguin assistir a l'emplaçament de les seves restes i no es trobin amb altres familiars.