L'Arxiu Comarcal de la Cerdanya es vol fer veure a la societat. Vol donar a conèixer el que guarda perquè considera que aquest és el servei que ha de fer a la societat. Per això, ha posat en marxa un bloc on-line, un projecte que pretén donar a conèixer la tasca de la institució, el fons, les possibilitats de recerca sobre la història local o aquelles novetats d'investigació històrica o troballes que hi pugui haver en treballs dels historiadors. A través d'aquesta pàgina, tothom pot accedir a les informacions d'interès general de l'arxiu que periòdicament s'hi publiquen.

"És una necessitat dels arxius divulgar i difondre la feina que fem perquè hem constatat que la nostra tasca és desconeguda, estem lluny de la gent. Per això, des de l'Arxiu Comarcal intentem utilitzar totes les eines i els canals que tenim a l'abast per arribar al gran públic", exposa la directora de l'arxiu, Erola Simon. Per remar en aquest sentit, l'arxiu ha començat el bloc igual com ja té en marxa altres activitats de difusió con són les xerrades, els cursos, les exposicions, les visites guiades o els treballs amb escoles i instituts.

Els articles que es pengen al bloc es vinculen a la pàgina de Facebook que té l'arxiu i a través de la qual aconsegueixen la major part de les visites. A més a més, les xarxes socials i el bloc no són les úniques plataformes on té presència el servei, també es troba dins de la web de la Xarxa d'Arxius Comarcals, on es pot consultar part de la documentació en línia. "A dia d'avui la majoria de les consultes són on-line i no presencials. En part perquè estem lluny dels centres de recerca, situats majoritàriament als voltants de Barcelona. Gràcies a aquesta opció, podem apropar-nos a ells", considera la directora.

Treballs de recerca

En la mateixa línia d'obrir-se a la societat, per a l'Arxiu Comarcal és important tenir un contacte amb l'àmbit educatiu, ja que si els estudiants coneixen les eines que existeixen per a la recerca a través de l'arxiu és molt més fàcil que hi accedeixin al llarg de la seva formació acadèmica. Per aquest motiu, aquest curs, Simon explica que s'ha posat en marxa un servei per donar suport als treballs de recerca.