El Jutjat d'Instrucció 1 de la Seu d'Urgell ha decretat presó provisional per a un guàrdia civil de 34 anys que suposadament hauria comès diversos delictes de contraban, suborn i pertinença a grup criminal, així com de falsedat documental. També ha ingressat a presó la seva parella sentimental, de 29 anys, i un altre membre de la banda, de 31 anys.

A l'agent, que feia vuit anys que realitzava tasques de control a la duana de la Farga de Moles (a la frontera amb Andorra), se l'acusa de fer els ulls grossos i deixar passar més de deu autocaravanes que anaven carregades de tabac de contraban. A canvi, rebia importants quantitats de diners, que no han estat concretades. El guàrdia civil, quan va sospitar que estava sent investigat, va demanar el seu trasllat a Guadalajara, però no va deixar de cometre irregularitats.

Les tres detencions, emmarcades en un operatiu contra el contraban de tabac procedent d'Andorra, se sumen a les que la Guàrdia Civil ja va fer el 12 de juny, quan es van comissar un total de 20.940 paquets de tabac de diverses marques, valorats en més de 93.000 euros. Així mateix, també s'emmarquen amb investigacions que tenen l'origen a l'abril de 2015, quan, dins l'operatiu "Manchester", també es van produir detencions per contraban de tabac que anava amagat en autocaravanes que passaven per la duana.

Després de concloure una operació similar, anomenada "Sangla", es van detectar les conductes sospitoses de l'agent. Els investigadors van arribar a la conclusió que existia un grup criminal dedicat al contraban de tabac, fent servir autocaravanes amb l'ajuda d'un guàrdia civil. Tot seguit, va arrencar l'operació "Manchester-2" i les investigacions van determinar que el guàrdia civil, ajudat per la seva parella sentimental, participava activament en l'organització, tot fent tasques d'enllaç amb el grup criminal i observant com s'anaven especialitzant per dificultar que se'ls pogués descobrir i ser relacionats.

La primera intervenció va tenir lloc el 12 de juny, durant un control destinat a la comprovació documental d'una autocaravana, i es van detenir a dues persones que circulaven amb aquest vehicle que portava les matrícules falsificades. A dins, tenien dobles fons sofisticats, que contenien més de 20.000 paquets de tabac de contraban de diverses marques, valorats amb prop de 95.000 euros.

Finalment, les investigacions van concloure dimarts, quan es van escorcollar tres domicilis de la Seu d'Urgell, d'Organyà i d'Orea (Guadalajara) i es va detenir l'agent, la seva companya i l'altre home. La policia també va trobar quatre vehicles utilitzats per fer els delictes, 10.000 euros en metàl·lic, plaques de matrícula, telèfons mòbils, emissores i documentació diversa, així com importants indicis per a futures investigacions.