No es pot estar mai tranquil a la zona de boscos de Catalunya davant la temporada d'estiu, però enguany, com a mínim en les setmanes més immediates, hi ha símptomes que fan augurar una certa tranquil·litat. Els Bombers qualifiquen de "moderat" el risc d'incendis. Així ho afirmava ahir el director general de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament de la Generalitat, Juli Gendrau, que va participar en una jornada sobre l'organització del cos a la zona del Pirineu. De fet, de moment, tampoc no hi ha preocupació per la majoria de comarques de Catalunya, que han tingut una primavera plujosa i que tot just han estrenat aquesta setmana els primers dies de calor intensa.

Gendrau va assegurar que "les pluges de les últimes setmanes ha anat molt bé", però de la mateixa manera que aquests dies no hi ha alarma, tampoc la tranquil·litat no és absoluta. Venim d'un hivern molt sec, que havia provocat la deshidratació de l'arbrat, i la plujosa primavera ha fet que hi hagi molta vegetació.

El director general va explicar ahir que tot aquest combustible pot provocar incendis amb molt foc, però es preveu que li costi molt d'avançar, ja que la resta de bosc està molt verd. Els diferents cossos de seguretat, Mossos d'Esquadra, Bombers, Agents Rurals, ADF i Protecció Civil, han celebrat aquest divendres, per primera vegada al Pirineu, la reunió de coordinació operativa de seguiment de Campanya Forestal al Pirineu.

Gendrau, que afronta la seva primera campanya com a màxim responsable de l'extinció dels incendis forestals a Catalunya, va remarcar que "la prevenció és vital al bosc, la campanya d'incendis està desestacionalitzada, enguany l'incendi més important ha estat al gener, hem de pensar que el risc ja no és només a l'estiu".

El director general va apuntar que la coordinació entre Agents Forestals i Bombers "és molt gran". Els Agents Rurals i els Bombers especialistes dels GRAF fan anàlisi del risc de la situació, s'estudia la humitat, temperatura, estat de la vegetació, el risc d'incendi que hi pot haver. Llavors, segons Gendrau, "les guaites, les vigilàncies i els controls aeris s'ordenen a partir d'aquestes dades". A més, segueix Gendrau, "aquestes dades i la coordinació amb altres cossos, Mossos o Protecció Civil, és el que s'analitza en reunions com la d'avui".

La situació del Pirineu, de fet, no dista massa de la que es produeix a la resta del país, i en especial a la Catalunya Central, on també hi ha hagut una primavera plujosa. De fet, un dels senyals inequívocs de l'efecte de la primavera han estat els anuncis de bona collita del cereal que han fet els pagesos després d'un hivern que havia acabat amb una gran sequera i amb els pitjors presagis per al món agrícola i forestal.