La sala Sant Domènec de la Seu d'Urgell ha inaugurat avui l'exposició Temps del Romànic, art, vida i consciència, que es podrà veuré fins a finals d'agost. L'exposició, de caràcter itinerant, ha estat organitzada per l'Obra Social "La Caixa", el departament de Cultura de la Generalitat en col·laboració amb l'Ajuntament de La Seu d'Urgell. La mostra, que s'emmarca dins el programa Romànic Obert, vol donar a conèixer com era la vida en els segles XI, XII i XIII a través i inspirant-se en l'art Romànic Català. Mitjançat recursos audiovisuals i interactius l'espectador es pot traslladar a l'època feudal i entendre com eren les persones darrere les pedres, els poderosos eclesiàstics i els senyors.

L'exposició se serveix de cinc conceptes bàsics al voltant dels quals estructura tot el seu contingut. El primer concepte és els pilars: els temps del romànic és de transformació i noves estructures, una nova forma de construir, tant els edificis com la societat. El segon punt en què es basa la mostra és els contrastos: dins l'art i una societat a priori rígides, s'hi troben prou realitats diferents quan ens hi apropem.

Un altre dels conceptes és el missatge: els lligams entre art i religió són evidents, tot i això, aquest missatge es percep de forma diferent en funció de l'estatus social. El romànic català i europeu únic: tot i compartir característiques amb l'art que es produïa a la resta d'Europa, el romànic català és únic, a l'igual que la seva societat que ja es començava a conèixer a la resta de la mediterrània. El darrer punt que vertebra l'exposició és La vida i els mons: l'art romànic és un important testimoni del seu temps, tot i això, no és l'únic i gràcies al patrimoni conservar també es pot veure la vida civil.

Un dels comissaris de l'exposició, Albert Sureda, ha manifestat que "els promotors de la mostra no volien que es fes una explicació sobre l'art, sinó apropar a la gent d'avui aspectes de la vida duran el romànic, per això es titula Art, vida i consciència". Sureda ha remarcat a més que "és una exposició sense peces, ja que una exposició itinerant és impossible que tingui peces cedides".