L'exalcalde de la Seu i exconseller de Governació de la Generalitat, Jordi Ausàs, és fora de la presó per primera vegada des que hi va entrar per un delicte de contraban i pertinença a organització criminal. Ausàs s'ha beneficiat d'un permís que li permet sortir de la presó de Ponent els caps de setmana.

El jutjat de vigilància penitenciària ha concedit el tercer grau a l'exconseller per tal que surti de Ponent, on compleix una condemna de quatre anys per passar il·legalment tabac d'Andorra a la Seu, segons ha confirmat el departament de Justícia. L'exalcalde de la Seu va obtenir per primer cop el tercer grau el 25 de setembre del 2015, només tres mesos després d'ingressar a la presó, però al novembre el jutjat de vigilància penitenciària li va revocar. Ara, en canvi, li ha tornat a concedir un cop Ausàs ha complert un quart de la pena, ja que hi va ingressar el 25 de juny de fa un any. El cap de setmana passat va ser el primer en què Ausàs va poder gaudir de llibertat.

La nova situació de l'exconseller arriba després d'un any d'entrades i sortides del centre penitenciari. La direcció general de Serveis Penitenciaris va concedir el tercer grau a Ausàs el 25 de setembre de 2015, només tres mesos després del seu ingrés a la presó de Ponent. Des de llavors, l'exalcalde de la Seu podia sortir els caps de setmana, de divendres a diumenge. La Fiscalia de Lleida, però, va recórrer aquesta decisió atenent que l'equip d'observació del centre penitenciari va plantejar només el segon grau per majoria, el 22 de juliol de 2015. Els membres de l'equip d'observació del centre van considerar que el penat "necessitava una interiorització major de la seva responsabilitat, consciència del delicte fiscal, acceptació de la seva integració en un grup organitzat i ser conscient de la transcendència dels fets sent un al càrrec de l'administració", segons han informat fonts del departament.

De la sorpresa a la realitat

El cas de Jordi Ausàs va saltar a la llum pública fa quatre anys, quan una investigació policial va constatar que manipulava quantitats de tabac en un garatge de la Seu. En aquests moviments, hi prenien part altres veïns de la capital urgellenca, entre els quals membres de la Guàrdia Civil. El cas va provocar una gran sorpresa a la Seu, perquè Ausàs era una persona que tenia trascendència pública en el moment que cometia el contraban, ja que encara era conseller. Tot i que l'activitat del contraban de tabac està molt arrelada a la consciència col·lectiva de la comarca, es tracta d'un delicte fiscal greu que pot comportar penes de presó com les que ha hagut d'afrontar Ausàs.