El municipi de Das (Cerdanya) commemorarà el diumenge dia 7 d'agost, la cessió al poble de l´edifici de la Casa del Comú que va fer Rossend Arús fa 125 anys. L'edifici va ser donat al municipi per tal que acollís les escoles i les dependències de l'ajuntament. Rossend Arús i Arderiu va néixer el 1845 a Barcelona i era fill de Teresa Arderiu, veïna de Das. Va ser una figura destacada de la Renaixença cultural de la segona meitat del segle XIX. Arús fou membre fundador del Centre Català i secretari del Primer Congrés Catalanista. El tinent d'alcalde de Das, Lluís Mas, ha anunciat una sèrie d'actes per al mateix dia 7 i per altres moments de l´any per tal que els veïns coneguin millor la història de l'edifici. La Casa del Comú va ser finançada per Arús i projectada i construïda per l'arquitecte Eduard Fontserè.

Els actes centrals de la celebració del 7 d'agost comptaran amb la participació del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. El programa inclou les intervencions de l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté, i del professor de ciències polítiques, Joaquim Colominas, que faran una xerrada sobre el marc històric i polític de l'època en què es va cedir l'edifici.

Mas ha apuntat que també hi haurà la presència d'algun arquitecte que explicarà les característiques i curiositats de l'edifici. L'edifici té algunes referències maçòniques, ja que tant el promotor, Arús, com l'arquitecte, Fontserè, pertanyien a una lògia. Així, la planta de l'edifici, en forma triangular i el campanar al mig, o el terra a quadres blanc i negres, o algunes de les sanefes, símbols comuns a les lògies maçòniques, estan presents a la Casa del Comú.

Coincidint amb la commemoració el 7 d´agost s'inaugurarà una sala de lectura als baixos de l'edifici que actualment acull l'Ajuntament i el museu de la pagesia de Das. Després hi haurà un dinar popular, un concert a la tarda i un espectacle fi de festa a la nit.