Corren bons temps, o si més no millors que en els últims anys, per al turisme, un sector que segons evidencien les estadístiques empresarials, està cridat per ser un dels que arrosseguin l'economia en sortir de la crisi. Tant les xifres de l'any 2015 com les dels primers mesos del 2016 constaten la recuperació del sector, clau en la butxaca dels pirinencs.

Durant l'any 2015, les pernoctacions a les comarques del Pirineu van créixer el 5,8 % respecte l'exercici del 2014. Aquesta tendència va acompanyar les estadístiques de les comarques de la Costa Brava -amb un volum molt més gran de llits turístics-, on les reserves hoteleres van créixer el 8,1 %. En aquesta tendència, el subsector del turisme rural és qui porta la veu cantant, amb un increment de pernoctacions durant el 2015 del 17 % a les comarques del Pirineu i del 16 % a les de la Costa Brava, amb les quals la Cerdanya treballa conjuntament a través del Patronat de Turisme de Girona.

Aquest increment en el negoci va contribuir a fer créixer també les estadístiques de contractacions. A les comarques de Girona es van signar 10.000 contractes més que en l'exercici anterior, dels quals el 75 % van ser en el sector serveis, és a dir uns 7.500 nous salaris. Segons estableix la Memòria Econòmica de Catalunya patrocinada per Banc Santander, la tendència a l'alça de les economies comarcals liderades pel turisme es confirmen aquest 2016. En aquest apartat de l'estadística, els experts es fixen en l'indicador de confiança empresarial, que se situa a les comarques de Girona quatre punts per sobre del de la mitjana nacional i deu punts per sobre del de la mitjana estatal.

Tant és així, que l'afiliació a la Seguretat Social ha crescut el 3,9 % respecte el mateix període de l'any passat. Una vegada més, el turisme és al capdavant d'aquesta estadística amb un augment del 5 % de les pernoctacions en hotels durant els primers mesos de l'any. La bona tendència apuntada pel sector turístic aquest any s'està complint aquest estiu.

Tant és així que la Federació d'Hostaleria de Girona ha confirmat que a la Cerdanya, com també en altres comarques de muntanya com el Ripollès, la mitjana d'ocupació s'ha situat al 60 %, un percentatge bo veient l'historial d'aquest mes en els últims anys. Amb aquesta dinàmica, el sector turístic i hoteler de la Cerdanya i el Pirineu en general ha fet una estimació molt positiva de les quatre setmanes d'aquest agost, un de les puntes turístiques de l'any amb la campanya de la neu, amb una previsió de l'ocupació del 90 %.