El turisme cerdà viu l'agost de la represa econòmica amb els grans reptes pendents

L'impuls de la construcció torna a portar nous estiuejants a la vall mentre el sector encara busca la coordinació plena

15.08.2016 | 07:34
Les places de Santa Maria i Els Herois de Puigcerdà bullen de gent a última hora de la tarda d´un dia d´aquesta setmana. La capital cerdana i tota la vall tripliquen la població

Cap de setmana de la Mare de Déu d'Agost a la Cerdanya. Conjuntament amb els de Setmana Santa, són el dies de l'any amb més concentració turística a la vall. Veïns, empreses, entitats i administracions viuen aquests dies com una bogeria de feina que és bona per a l'economia local però que s'ha de passar com es pot. El setembre ja arribarà el moment de descansar. Els pobles tripliquen el nombre d'habitants i, amb els visitants de dia, la comarca assoleix una població de més de 100.000 persones, tot un repte per a una vall amb serveis pensats per a un cens de 18.000 habitants.
La quasi plena ocupació hotelera i, sobretot, l'ocupació de les segones residències -que amb la crisi s'han obert el 30% més perquè la gent aprofita la casa que té al Pirineu en comptes de viatjar- fa que municipis com ara Puigcerdà passi dels 9.000 habitants als 30.000, o que Bellver, amb 2.000 veïns al padró, en tingui aquests dies uns 6.000. Així, la població residencial se situa durant uns dies al voltant de les 54.000 persones, les quals, sumades amb les prop de 14.000 que s'allotgen als hotels i càmpings i les 30.000 que hi pot haver estar de pas per la vall o la visiten durant un dia, fan enfilar la xifra de població a més de 100.000 persones, segons confirmen els cossos de seguretat.
Com suporten els serveis de la vall aquesta arribada massiva de clients? Bàsicament amb noves contractacions i la implicació de les famílies. La feina es triplica i no donen l'abast. La carnisseria que durant l'any té quatre treballadors per atendre una mitjana de 60 clients, aquests dies té nou treballadors per atendre'n uns 300. Igualment, el forn de pa, que fa 200 peces de pa i deu coques al dia durant l'any, aquests dies fa 600 peces de pa i 150 coques.
El cap de setmana llarg de la Mare de Déu d'Agost arriba aquest any amb la revifada consolidada del sector de la construcció, el qual ha tornat a aportar nous segons residents a la Cerdanya.
Segons les xifres del sector, cada mes es venen a la comarca uns 50 cases i apartaments, la qual cosa comporta que cada mes la vall guanyi 150 nous segons residents, una xifra que al final de l'any situa l'arribada de nous estiuejants en els 1.800. En aquest sentit, el Consell Comarcal té sobre la taula la tasca de tornar a comptabilitzar el padró i ús de les segones residències, xifrat actualment en els 51 dies l'any. A més, la comarca rep aquest nou auge turístic, encara, amb el gran repte de la unificació pendent. Els gestors turístics municipals fan la promoció per la seva banda i l'esforç econòmic per a la modernització dels equipaments turístics de tota la vall no s'ha vist acompanyat per una coordinació de l'oferta per part de les administracions públiques. En aquest àmbit, el sector privat ha agafat la iniciativa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema